Щонеділі Рівненська обласна бібліотека проводить пішохідні тематичні екскурсії. Цього тижня рівнянам та гостям міста розкажуть про історію площі Театральної та вулиці Замкової.

Коли: екскурсії відбудуться 15 травня о 13:00.

Де: Збір групи - Рівненська обласна бібліотека (біля фонтану) за адресою вул. Короленка, 6.

Тел. для довідок: 63-33-39, +38 067 360 7427.

Екскурсія безплатна та з дотриманням карантинних вимог.

Площа Театральна. Історія центальної частини міста цікава, адже розташована на давньому поселенні, тут вирувало життя, площа зазнала бомбувань, бачила розстріли, тут мешкали та працювали відомі люди...

Під час війни частину вулиці Соборної, де нині Театральна площа, розбомбили. З 1941 по 1943 роки на місці будинку, що навпроти театру, була редакція газети "Волинь", де, зокрема, працювали Олена Теліга й Улас Самчук.

Під час німецької, а згодом – більшовицької окупації на площі здійснювали показові страти українських націоналістів нацисти та більшовики.

У кінці 1950-х років здійснювалася інтенсивна забудова центральної частини міста. За проектом архітектора О. Крилової в 1960 році завершено спорудження Рівненського обласного музично-драматичного театру. Театр, розрахований на 800 глядачів, швидко став одним із центрів культурного життя міста. Тоді ж були побудовані три чотириповерхові будинки, які окреслили площу Театральну.

Історія вул. Замкової, яка дістала свою назву від споруди замку часів князів Несвицьких, сягає XV ст. Вже на початку ХVIII ст. князі Любомирські спорудили величний кам’яний палац на місці залишків старовинного дерев’яного замку. Замок був оточений садово-парковим ансамблем. У ХІХ ст. палац поступово руйнується і у 30-х роках ХХ ст. з невідомих причин згорів і більше не відновлювався. Палацово-парковий ансамбль князів Любомирських достовірно відтворений на макеті Рівного, який експонується в обласному краєзнавчому музеї. Самої споруди замку давно немає, проте пам'ять про неї збереглася у гравюрах, літографіях, фото, поштівках, які демонструються під час проведення екскурсії. На місці колишнього замку виросли будівлі спортивного комплексу «Авангард» та будинок Центру науково-технічної інформації (ЦНТІ).

Вулицю Словацького започаткував в кінці 19 століття провулок Бармацький, назву якому дала вулиця Бармацька (сучасна Міцкевича). І тільки в середині 30-х років 20 століття колишній провулок отримує статус вулиці.

Мешкали тут люди заможні, переважно урядові чиновники, міська інтелігенція. Серед них дворянин Дмитро Федорович Андро, відомий лікар Микола Похоров, перша письменниця з Рівненщини, яка стала членом Спілки письменників України Ольга Ткачук.

Про це інформує пресслужба Рівненської обласної бібліотеки

Читайте також: Вироби з Рівненщини продавали на благодійному ярмарку у Литві (ФОТО)