Не будьте подібними до ворога - не паліть суху траву і сміття. На Рівненщини все частіше горить суха трава. З початку року вже зафіксовано 84 пожежі на загальній площі до 40 га. За її підпал передбачені штрафи до 21 тисячі гривень.

У Рівному та області все частіше можна побачити великі хмари диму. Зазвичай вони утворюються внаслідок горіння сухої трави. Й часто їх спричиняють самі люди, підпалюючи траву. У зв'язку із цим рятувальники Рівненщини нагадують, що такі дії є порушенням законодавства й тягнуть за собою відповідальність. Також спалення трави є небезпечним.

Зважаючи на те, що ворог і так випалює українські родючі землі, радими громадянам забути про варварську практику випалювання сухостою навесні разом із зеленим фондом нашої області.

Дотримуйтесь простих правил:

  • не будьте подібними до орків — не паліть суху траву і сміття, забруднюючи навколишнє середовище та провокуючи пожежі в екосистемі;
  • допомагайте рятувальникам, а не підкидайте їм зайвої роботи у вигляді гасіння наслідків вашого «прибирання».
  • повідомляйте до поліції про паліїв і за можливості проводьте профілактичні бесіди із сусідами, які нехтують попередженнями та правилами.

Також нагадуємо, що рік тому набрав чинності Закон України про посилення відповідальності за спалювання сухої трави, поживних залишків, трави, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами.

А саме були внесені зміни в ст. 77 (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах) та 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Тепер такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 060 грн до 6 120 грн)
  • на посадових осіб — від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15 300 грн до 21 420 грн).
  • Самовільне спалювання залишків сухої рослинності за статтею 77-1 КУпАП тягне за собою:
  • накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн)
  • на посадових осіб — від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1 530 грн).

За інформацією ГУ ДСНС у Рівненській області.

Читайте також: На Рівненщині поліцейські задокументували два факти надання хабара за уникнення адмінвідповідальності