Фото з відкритих джерел
Чорний лелека - рідкісний птах, занесений до Червоної книги України. На відміну від білого лелеки, чорний лелека не любить сусідства з людьми і ніколи не оселиться поруч з людським житлом.

Повідомляють на Фейсбук-сторінці Нобельського Національного Природного Парку.

Для гніздування птах обирає лісові масиви зі старими деревами поруч з болотами, ріками, озерами чи луками. Віддає перевагу листяним, часто заплавним, лісам. Велике значення мають старі розлогі дерева, зручні для розташування гнізда.

Зимує в Африці між Сахарою та екватором, а також в Індії та на південному сході Китаю. Із зимівлі повертається в кінці березня - на початку квітня. Першим прилітає переважно самець. Через кілька днів після прильоту приступає до облаштування гнізда, яке часто досягає значних розмірів. Лелеки одне гніздо використовують протягом кількох сезонів, щорічно оновлюючи його та збільшуючи.

Максимальна тривалість життя чорних лелек в неволі становить 31 рік, при цьому в природних умовах цей показник становить 18 років. Вік цих птахів визначається за допомогою кольору кола навколо очей. У дорослої птиці він червоного кольору, у молодої - сіро-зелений.

Якщо на водоймі гніздяться лелеки чорні, значить вона чиста від хімікатів і забруднень - птах не буде пити брудну воду. Внутрішня будова травної системи птиці дозволяє вживати в їжу отруйних змій без шкоди собі. У чорного лелеки є природний імунітет до зміїної отрути.

Читайте також: Учні Острозької гімназії виготовляють патріотичну продукцію