Сів п’яним за кермо — пряма дорога на кладовище. Туди нетверезих водіїв відправляють судді у Здолбунівському районі. Щоправда, не шукати вічного спокою, а працювати на користь суспільства. Із 17 листопада в Адмінкодексі передбачено новий вид відповідальності за керування у нетверезому стані — громадські роботи. Як уже працюють новації закону на Рівненщині, бачив Павло Шамшин.

Із зали суду – на кладовище. До нової роботи Сергій звикає вже третій тиждень. Його засудили за керування мопедом у нетверезому стані. Спокутувати свою вину чоловік має серед хрестів з мітлою в руках.

Громадські роботи за керування у нетверезому стані в Україні почали призначати після 17 листопада, коли набули чинності поправки до закону про дорожній рух. Працювати на користь суспільства відправляють в основному мопедистів. ДАІшники кажуть: вони самі про це просять суддів:

— Час від часу зупиняємо водіїв мопедів, які керують у нетверезому стані. Ці водії краще погоджуються, рішенням суду просять громадські роботи, так як адміністративний штраф досить великий, а посвідчення водія у них немає. З початку введення нових законів затримали 16 водіїв мопедів за керування у нетверезому стані, приблизно 10 направили на громадські роботи.

Краще працювати по кілька годин на день, ніж платити 3,5 тисячі гривень штрафу, - пояснюють засуджені мопедисти. Щоправда, виконувати громадські роботи вони мають тільки у позаробочий час. Звісно, якщо мають роботу.

Відпрацьовують за місцем проживання, у вільний від роботи час, не менше 4-х годин в день і не менше 25 годин в місяць, ці роботи можуть бути будь-які: пов’язані з благоустроєм території, прибираннями, можлива будь-яка робота, яку вважає орган місцевого самоврядування). Та якщо водія спіймають вдруге нетверезим за кермом, громадськими роботами йому вже не викрутитись. Таким порушникам судді обіцяють призначати максимальні штрафи або відправляти на півмісяця за ґрати. Аби знали й розуміли, що п’яний за кермом – злочинець.