1 травня християни вшановують пам'ять єпископа Халкідонського Косми, у народі його називали "Кузьма Огородник". У світі 1 травня - Міжнародний день праці та День глобальної любові.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

За церковним календарем 1 травня вшановують пам'ять єпископа Халкідонського Косми.

Святитель Косма жив в VIII-IX століттях. Народився в столиці Візантійської імперії, місті Константинополі. Ще в юні роки вирішив присвятити своє життя християнству. Косма покинув суєтний світ, пішов у монастир і став ченцем. Він строго постив, молився. З часом йому багато в чому вдалося досягти досконалості.

Після того, як Косьму призначили єпископом міста Халкідон (Калкедон), йому не раз довелося зіткнутися з єретиками-іконоборцями. Він свято охороняв від їх нападок православне вчення і продовжував поклонятися святим іконам.

За непослух церкві, яка піддалася єресі іконоборства, єпископа Халкідонського заарештували. Через деякий час його піддали мукам, наполегливо запропонували відмовитися від поклоніння святим іконам. Але Косма твердо переніс катування і залишився несхитним у своїй вірі. Одна з тортур стала для нього останньою.

Святий імовірно помер у 816 році.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

1 травня іменини у власників таких імен: Аксен, Антон, Віктор, Зинон, Іван, Ізот, Кузьма, Фелікс, Юхим.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

У народі вірили, що святий Кузьма турбувався про те, щоб селяни не відчували голоду і навіть при житті постійно допомагав нужденним.

Відомо, що в цей день намагалися посадити буряк і моркву. Вранці 1 травня перед посівом господиня підходила до криниці і збризгувала насіння джерельною водою. Після цього кидала в колодязь мідні монети – це віщувало багатий урожай, згідно стародавнім слов'янським віруванням. В деяких селах 1 травня також ходили на річку потайки три ночі поспіль, чекали світанку і опускали у воду насіння для того, щоб ніхто посіви не наврочив.

У народі вірили, що святий Кузьма турбувався про те, щоб селяни не відчували голоду і навіть при житті постійно допомагав нужденним. Саме тому, він захищає посіви від холодів і сухостійних. Не дивно, що Кузьмі 1 травня молилися про багатий врожай.

Народні прикмети на 1 травня

- Зацвіла вільха – пора сіяти гречку

- Зозуля 1 травня довго кує – тепло прийде, а холод відійде

- 1 травня йде дощ – можна змочити волосся дощовою водою, і тоді вони будуть добре рости

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

1 травня не можна галасувати. Якщо у цей день кричати або співати на повний голос, можна привернути до себе проблеми на найближчий рік.

Заборонено працювати на городі.