На Рівненщині офіційно зареєстровано понад 51 тисячу внутрішніх переселенців. Вони мають змогу найближчим часом отримати грошову допомогу від ООН, розповіла Катерина Топалова, радниця у питаннях біженців Агентства у справах біженців від ООН.

«Сума допомоги базується на прожитковому мінімумі, прогнозованому на квітень 2022 року, та становить 2220 гривень на кожного члена родини. Допомога надаватиметься упродовж трьох місяців», - зауважила Катерина Топалова.

Керівник Львівської філії Агентства у справах біженців від ООН Іслам Шалаб зауважив, що виплати вже почали отримувати переселенці, які зареєстровані на території Львівської області. Люди, що подали свої документи орієнтовно три тижні тому, вже отримали гроші на картки.

Механізм реєстрації переселенців та отримання цієї допомоги обговорили на зустрічі у Рівненській ОВА. Перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін зазначив, що представники Агентства завітали на Рівненщину вперше.

«Ми обговорили 4 різні програми допомоги внутрішньо переміщеним особам. Будемо обмінюватися даними, інформацією, працюємо над механізмом, який швидко та якісно дозволить виплачувати грошову допомогу переселенцям. Це все відбуватиметься також завдяки іншій партнерській організації Агентства – «Право на захист». Тобто держава та обласна влада, всіляко співпрацюють з громадськими організаціями, світовою спільнотою. І ми вдячні, що вони надають допомогу, яку нині потребує Україна», - сказав перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

На розгляді в Агентстві також є інші програми допомоги внутрішньо переселеним особам. Ці ініціативи, ймовірно, теж будуть впроваджені на Рівненщині. Зокрема, Іслам Шалаб розповів, що мова йде про програму грошової допомоги ВПО для компенсації оренди житла; програму грошової допомоги для людей, які надають житло; програму ремонту будівель, а саме заміну вікон, сантехніки, внутрішній ремонт приміщень, у яких потенційно можуть жити переселенці, – це санаторії, гуртожитки; програма будівництва, капітального ремонту, реконструкції як комунальних, так і приватних будівель і житла для ВПО.

Остання ініціатива, як резюмує радниця у питаннях біженців Агентства у справах біженців від ООН Катерина Топалова, буде можливою завдяки співпраці влади, забудовників, ОСББ.

Нагадаємо, що держава також компенсує гроші за надане помешкання для переселенців. Таку виплату отримає 361 житель Рівненщини. З державного бюджету для них направили майже 60 тисяч гривень. Про це повідомив начальник Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль. Таке грошове відшкодування передбачене соціальною програмою «Прихисток».

Керівниця ГУ Національної соціальної сервісної служби у Рівненській області Юлія Шигорева нагадує номер телефону гарячої лінії для вимушено евакуйованих і тих, хто хоче запропонувати житло: (0362) 400 100 або 098-505-83-25, 097-008-81-91.

Про це інформує пресслужба Рівненської ОВА.

Читайте також: У Рівненській області за час війни з'явилося 405 нових підприємств