Працівники Державної екологічної інспекції Поліського округу здійснили відбір поверхневої води річки Іква, у зв'язку з виявленням жителями Дубенського району мертвої риби у даній водоймі.

Про це повідомляють у Державній екологічній інспекції Поліського округу.

Згідно з уповноваженням відділу інструментально-лабораторного контролю були відібрані проби води у п’яти точках відбору (с.Сапановчик, с. Берег, м. Дубно, нижче м.Дубно, с. Іваннє) та проведені відповідні аналізи вимірювання вмісту забруднюючих речовин поверхневої води р.Іква.

За результатами визначень зафіксували перевищення нормативів гранично допустимої концентрації (ГДК) для водойм рибогосподарського водокористування по:

  • амонію в 163 рази у 2 точці відбору;
  • нітритах в 7 разів в 1 точці відбору;
  • нітратах в 49,7 раза в 1 точці відбору;
  • залізу загальному в 7,4 раза у 2 точці відбору;
  • біологічному споживанню кисню (БСК5) в 1 точці відбору в 1,9 раза.

В інших точках спостереження та за іншими показниками перевищень не зафіксували. Вміст розчиненого кисню відповідає нормам ГДК - ≥6,0 мг/дм3.

Значне перевищення нормативів ГДК по цих показниках у 1 та 2 точках відбору ймовірно може бути внаслідок забруднення поверхневої води під час аварійних та надзвичайних ситуацій. У наступних – за течією точках відбору такого перевищення не спостерігалось.

Матеріали по даному факту скерували в правоохоронні органи для порушення кримінального провадження та встановлення винних осіб.

Читайте також: Усі громади Рівненщини вимкнули тепло, окрім двох міст - Рівного та Вараша