Щороку 7 квітня християни відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне з 12 найважливіших свят. Також у цей день відзначається Всесвітній день здоров'я.

 ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці належить до числа дванадесятих і святкується щорічно 7 квітня. Євангеліє від Луки розповідає, що до Діви Марії, що заручена з Йосифом, з’явився ангел Гавриїл і повідомив, що вона зачне, і породить сина Божого, якого назве Ісус. У церковному календарі свято Благовіщення має постійну дату — 7 квітня.

Діва Марія була дочкою праведних Анни і Якова, які довгий час не могли мати дітей. Коли ж вони практично зневірилися, до Анни явився ангел і повідомив, що скоро у неї народиться дочка. Дізнавшись про це, жінка пообіцяла, що присвятить свою майбутню дитину Господу. Коли Марії виповнилося три роки, батьки стримали свою обіцянку і відвели Її в храм Єрусалимський, де Вона прожила до п’ятнадцяти років.

Коли Марії настав час покидати храм, Вона, з дозволу священика, заручилася зі своїм далеким родичом, праведним Йосипом. Після заручення Марія оселилася в його будинку в Назареті. Саме тут, за 9 місяців до Різдва Христового, відбулося явище архангела Гавриїла, який приніс їй благу вість (звідси – Благовіщення).
У кожній Православної церкви обов’язково знаходиться ікона «Благовіщення», яка входить в святковий чин іконостасу, що складається з ікон, на яких зображені всі двунадесяті свята церковного календаря.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

7 квітня День ангела імені відзначають: Марія, Йосип, Тихін, Сава, Василь, Гаврило, Устим, Феодосій, Пелагея

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

1. Яке Благовіщення, такий і Великдень.

2. Якщо на Благовіщення ніч тепла, то весна буде дружна.

3. Якщо до цього дня ще не прилетіли ластівки – весна буде холодна.

У народному розумінні Благовіщення – початок весняно-літнього півріччя. Сама ж назва свята тлумачиться ширше. Воно асоціюється не тільки з повідомленням Діві Марії про появу на світ Сина Божого, але ще і з благою звісткою про пробудження землі від сну і настанні весни. Це свято завжди відзначали урочисто і в зосередженому роздумі.

Християнську тему Благовіщення наші предки осмислювали і в господарському, побутовому ключі.

Завершення одного періоду і початку іншого входять в основу календарного Благовіщенського фольклору, господарсько-трудової діяльності і обрядів, приурочених до цього дня.

У народі Благовіщення нерідко порівнювали з Великоднем, а часом це свято вважали вагомішим Світлого Воскресіння. Багато людей говорили, що Благовіщення – найбільше у Бога свято. У цей день заборонялася будь-яка робота. Заборони дотримувалися не тільки люди, а й птахи та навіть чорти в пеклі.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

- Не можна шити, оскільки вважається, що нитка в руках у цей день заплутує долю.

- Не слід починати щось нове.

- День несприятливий для початку польових робіт.

- Забороняється здійснювати будь-які маніпуляції з волоссям: стригтися, розчісуватися, мити голову, оскільки це може призвести до втрати волосся або гірше за те – погіршення долі.

- Не можна давати в борг гроші чи позичати щось.