Фото: ГУ ДСНС у Рівненській області
З початку війни на території Житомирської та Рівненської областей окупантами рф було знищено 4 пункти зберігання нафтопродуктів. Тисячі тон пального забруднили українську землю, підземні джерела та повітря.

Під час горіння виділяються: діоксид азоту, оксид вуглецю, сажа. Також можуть бути похідні кислот, бензапірен та інші, в залежності від виду палива і домішок до нього. Наслідки цієї екологічної катастрофи українці відчуватимуть не один рік.

Злочини проти довкілля є частиною воєнних злочинів. Згідно з частиною 3 статті 35 Додаткового протоколу до Женевської конвенції «заборонено застосовувати методи або засоби ведення бойових дій, які мають на меті завдати, або як можна очікувати, завдадуть широкої, довгочасної і серйозної шкоди природному середовищу».

Фахівці Державна екологічна інспекція Поліського округу разом з СБУ, прокуратурою документують факти нанесення шкоди довкіллю та державі.

При цьому державні інспектори та працівники лабораторії інспекції застосовують новий підхід з відбору та подальшого аналізу ґрунтів.

Остаточну оцінку екологічних втрат вдасться зробити після завершення активних бойових дій. Але і зараз можу сказати, що це сотні мільйонів гривень шкоди. І це тільки на Поліссі.

Читайте також: Працівники Рівненського пенсійного фонду нараховують пенсії для Херсонщини