Фото ілюстративне
У понеділок, 28 березня 2022 року, Церква вшановує пам’ять мученика Агапія і сімох інших мучеників Кесарійських.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

Православна церква в цей день вшановує святих Олександра, ієрея в Сіде, який під час гонінь при імператорі Авреліані (270-275) постраждав за християнську віру. Святого допитав правитель Антонін і віддав на жорстокі катування. З дивним терпінням Олександр переніс всі муки, що випали на його долю. За наказом імператора мученика обезголовили. Коли ж Антонін хотів зійти з суддівського місця, то почав шаленіти і помер в страшних конвульсіях.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

Іменини відзначають Олександр, Олексій, Денис, Михайло, Тимофій, Еммануїл.
 

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • Журавлі летять низько, швидко і мовчки – до негоди.
  • Якщо в цей день страшно виють вовки, спати не дають, то потрібно перевернути подушку – відразу заснете спокійним сном.
  • Горобці цвірінькають – до теплого і сонячного дня.

28 березня відзначається Олександрів день, которий в народі ще назвали Лісове доглядання. Це свято присвячене вшануванню лісу, який селян годував і поїв, давав ягоди, гриби, м’ясо, цілющі трави і корисні коріння. Також ліс давав матеріали для будівництва будинків, виготовлення інструментом і кухонного начиння.

З давніх-давен ліс сприймався як жива істота. Наші предки вірили, що в ньому живе безліч загадкових мешканців, одні з них привітні до людини, інші – налаштовані вороже.У Олександрів день ходили в ліс, дякували йому за дари і просили прощення за втручання.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

За повір'ям, в Александрів день не можна мити голову. В іншому випадку чекає розлука з кимось із родичів.
Щоб не наврочили, в цей день потрібно до заходу носити на одязі булавку, заховану від сторонніх очей.
Не можна порушувати піст: заборонено вживати м'ясні продукти та алкоголь.