На чернігівському напрямку один із підрозділів оперативного командування «Північ» знищив дивізіон «Іскандер-М», які обстрілювали мирне населення!

Про це повідомляється на офіційній сторінці у Фейсбук Оперативного командування "Північ". Деталі успішної бойової операції відсутні. Натомість, зазначимо, що згідно вікіпедії Артилерійський дивізіон — це основний вогневий та тактичний підрозділ у військових частинах ракетних військ і артилерії, історично також — кавалерії, залізничних військах, жандармерії. Відповідає батальйону в піхотних військах. Дивізіон має у складі 2—4 батареї (12-24 гармати) і інші підрозділи. У бою дивізіон може вести вогонь кожною батареєю по різних цілях, а також зосереджений вогонь всіма батареями по одній цілі або групі цілей. Дивізіон зазвичай входить до складу полку.

 

Іскандер-М — варіант для російських збройних сил, 2 ракети на ПУ, дальність стрільби до 500 км (офіційно, але може сягати 700 км за експертними оцінками, при застосуванні ядерної боєголовки або полегшеної звичайної).

Висота польоту 6-50 км, велика частина зазвичай проходить на максимальній висоті. Керована протягом всього польоту. Траєкторія не балістична, важкопрогнозована. Ракета виконана за технологією малої помітності радіолокації і також має радіопоглинаюче покриття. Прогнозування цілі при спробі раннього перехоплення додатково ускладнюється інтенсивним маневруванням при зльоті і при спуску до цілі.

При спуску до цілі ракета маневрує з перевантаженням 20-30 одиниць, опускаючись на швидкості 700—800 м/с (ці показники перевищують або знаходяться на межі можливостей кращих систем ПРО/ППО середнього рівня дальності), під кутом близько 90° (у деяких випадках такого кута атаки достатньо для повної беззахисності атакованого комплексу ПРО, і тим більше ППО, особливо малої дальності), таким чином Іскандер-М має низку переваг над аналогами і високі можливості не просто ураження цілі, але навіть засобів захисту від сучасних систем ПРО.

11 січня 2020 року в Казахстані, у Байганинському районі Актюбінської області, впали уламки ракети, дуже подібні на уламки ракети комплексу «Іскандер-М». При цьому пуск відбувся з 4-го Державного центрального міжвидового полігону Росії («Капустин Яр»). Таким чином, фактична відстань польоту впевнено перевищила 650 км.

Читайте також: За два тижні війни Росія випустила по Україні 710 ракет, - Пентагон