Близько 300 світових брендів покинули Росію через її агресію проти України. А проте все ще залишаються компанії, які не проти заробляти гроші, окривавлені українською кров'ю.

24 канал склав список таких компаній, щоб українське інформаційне військо їх переконало зробити правильний вибір.

Хто продовжує роботу у Росії

  • Metro – німецька торговельна мережа продовжує свою діяльність в Росії. Там пояснили, що не можуть залишити напризволяще 10 тисяч своїх працівників.
  • Ашан – французька мережа гіпермаркетів продовжує роботу в Росії. Не покидає російський ринок і компанія з продажу здорового харчування Herbalife.
  • Nestle – швейцарський виробник продуктів не має намірів покидати російський ринок. Залишаються й харчові компанії Cargill, Grupo Bimbo, Mondelez та агрокомпанія Bunge.
  • Mars – можна сміливо бойкотувати батончики Mars, Snickers, Milky Way, Twix, M&M’s та інші бренди компанії, яка попри жорстоку агресію Росії продовжує там працювати.
  • Burger King – у компанії пояснили, що 800 торгових точок не належать компанії, оскільки працюють по франшизі. Також продовжує працювати мережа Papa John's.
  • Серед готелів залишаються в Росії Hilton, Accor, Hyatt, Intercontinental Hotels та Marriott.
  • Uniqlo – японський бренд одягу пояснив, що у Росії люди мають право одягатися, адже це життєво необхідний товар. При цьому напад на Україну власник компанії засудив. Продовжує свою роботу й турецький бренд одяг LC Waikiki.
  • Деякі фармацевтичні та хімічні компанії теж вирішили залишитися на російському ринку. Серед них Abbot Labs, AbbVie, AmerisourceBergen та Dow.
  • Промислові компанії Arconic, Greif, 3M, Otis Worldwide, Timken поки працюють. Так само й будівельна компанія Mohawk Industries та компанія, яка продає будівельні матеріали, Leroy Merlin.
  • Майже всі автовиробники пішли з російського ринку. А от виробники автошин Bridgestone Tire та Pirelli поки залишаються, як і компанія з обслуговування Caterpillar, один з найбільших у світі виробників дизельних двигунів Cummins, машинобудівна компанія Deere.
  • Спростував чутки про вихід з ринку Росії австрійський Raiffeisen Bank. Залишається працювати також Citi.
  • Серед інших компаній, які продовжують працювати на ринку Росії попри осуд всього світу, Citrix, Coty, Ferragamo, Kimberly-Clark, Logitech та Whirlpool.
  • Не покинула російського ринку й Philip Morris (Marlboro, Parliament, Bond, Chesterfield, L&M, Next, IQOS). Але це сигаретна і тютюнова компанія, тож може й добре, що вони продовжують продавати свої товари росіянам.

Чому важливо бойкотувати ці компанії

Важливо знати ці компанії, адже в наших силах змусити їх покинути ринок країни, яка тероризує наших мирних жителів. Чим швидше всі компанії покинуть Росію, тим швидше економіка Росії зазнає краху, а її жителі зрозуміють, що підтримка путінського режиму – неправильна.

Можна просто бойкотувати компанії та відмовитися від їхніх послуг та продуктів, а можна вести інформаційну кампанію проти них у соцмережах. Так вже спрацювало з McDonald's, Coca-Cola, Starbucks та іншими компаніями, які спочатку не йшли з ринку Росії, але через громадський тиск таки піддалися.

Нагадаємо, що найбільша нафтова компанія Європи Shell закупила нафту в Росії вже під час війни. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у твітері запитав компанію, а чи не пахне їм російська нафта українською кров'ю. Після цього у компанії визнали свою помилку, закрили АЗС в Росії та пообіцяли фінансово допомогти українським біженцям.