Фото ілюстративне
Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

Оператори поїздів по всій Європі тепер пропонують безкоштовний залізничний транспорт українцям, які вимушені лишати свої домівки в пошуках безпеки через криваву війну, яку веде Росія.

Так, громадяни з українським паспортом або ID-карткою звільняються від плати за залізничні квитки до Польщі, Німеччини, Австрії, Чехії, Словаччини, Угорщини, Франції, Бельгії та Данії.

Рішення запропонувати безкоштовні проїзди було високо оцінено керівником транспортного директорату ЄС Хенріком Хололеєм, який назвав його «справжньою європейською солідарністю в дії».

У такі моменти наша відповідальність – допомогти швидко та без бюрократії. І це саме те, що ми робимо», – написала міністр транспорту Австрії Леонора Ґевесслер у Twitter, оголосивши, що українці звільняються від плати за поїздки австрійською залізницею OEBB.

Національний залізничний перевізник Німеччини Deutsche Bahn заявив, що готовий додати вагони в потяги, що курсують з Польщі до Берліна, і, якщо потрібно, запустити додаткові поїзди для збільшення пропускної здатності.

Наразі з Польщі до Німеччини щодня курсує до восьми поїздів далекого сполучення Евросіті, які відправляються з Варшави, Гданська, Перемишля (міста, розташованого на кордоні з Україною), Кракова та Вроцлава.

«Ми приймемо кожного, хто цього потребує… Ми готові прийняти десятки, сотні тисяч українських біженців», – сказав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в нещодавному інтерв’ю німецькій пресі.