Фото ілюстративне
Іменини: Федір (Феодор), Роман, Мар’яна, Пилип, Мина, Порфирій, Феодосій, Маріанна.

Який день

Щорічно 2 березня у світі святкується одне з незвичайних свят – Міжнародний день сірника. Чому ця дата була обрана для його установлення - відомості різняться. Однак, в чому сходяться думки – що сірники протягом багатьох десятиліть були однією з незамінних речей і найважливіших елементів людського життя. Втім, і сьогодні вони продовжують грати не останню роль в повсякденному побуті, як зручний і дешевий спосіб добування вогню.

Яке православне свято

За релігійним календарем сьогодні віряни вшановують пам'ять Феодора Тирона мовчазного, Печерського, а також праведної Маріамни, сестри апостола Пилипа, християнської проповідниці.

Які традиції на свято

Цього дня поминали великомученика Феодора Тирона. Через своє прізвисько на Русі простий народ, вирішив, що Феодор – тиран, який вчасно одумався і почав захищати людей. Але йому молилися, щоб знайшлися загублені люди і вкрадені речі. Також цього дня проводили обряди на пошук краденого. А жінки вимовляли змовини ввечері проти почвари. День чудово підходив для ворожіння. Для цього дівчата виходили на вулицю і якщо спочатку бачили жінку, то ворожка цього року вийде заміж.

Що не можна робити

  • 2 березня не можна дивитися на вечірнє небо, інакше побачиш зірку, яка падає і віщує важку хворобу і смерть.
  • У народі вважають, якщо помолитися цього дня святому Феодору Тирону про зниклих людей або речі, то незабаром вони знайдуться.

Народні прикмети на 2 березня

  • Туман 2 березня – травень буде холодним.
  • Чорні купчасті хмари вранці 2 березня – буде перший дощ у березні.
  • Птахи повертаються 2 березня з теплих країв – чекай на ранню весну.

Джерело: ТСН