Який день

Сьогодні в Україні святкують День працівників патрульно-постової служби.

Згідно з наказом Міністерства Внутрішніх Справ, ще 2006 року на базі підрозділів патрульно-постової міліції (ППМ) була створена Патрульна служба (ПС), однак свій "професійний день" за роки незалежності України її працівники почали святкувати вперше тільки з 2010 року. Наказом від 16 січня 2010 року його затвердив міністр внутрішніх справ України. Дата святкування призначена на 28 лютого.

Також сьогодні День штурманської служби авіації Збройних сил України. Мета внесення в календар нової дати, як було зазначено в офіційних документах, - підтримати престиж штурманської служби авіації Збройних сил України. Також ця акція спрямована на "стимулювання військовослужбовців до сумлінного виконання службових обов'язків, розвиток авіаційних традицій та поліпшення військово-патріотичного виховання".

У світі 28 лютого – це Всесвітній день рідкісних захворювань. Дата встановлена за ініціативою EURORDIS 2008 року і святкується щорічно в останній день лютого. Основна мета події - підвищення обізнаності широкої громадськості про рідкісні захворювання і їхній вплив на життя пацієнтів.

Яке православне свято

За релігійним календарем сьогодні віряни вшановують пам'ять апостола Онисима. Він був рабом Филимона – християнина знатного роду, який проживав в місті Колоссах. Провинившись перед господарем, Онисим втік до Рима, де потрапив до в'язниці. Під час ув'язнення він познайомився з апостолом Павлом і прийняв хрещення. У в’язниці Онисим служив апостолу як син. Пізніше Павло відіслав Онисима до його пана і попросив Филимона прийняти втікача не як слугу, а як брата.

Які традиції на свято

На Русі апостола Онисима вважали покровителем вівчарства і цього дня вівчарики окликали зірки, щоб вівці дали здоровий і великий приплід. А рукодільниці, закінчуючи з пряжею, обирали найкращий клубочок і зранку виносили його на вулицю, щоб пряжа стала чиста, міцна і біла.

Іменини: Олексій, Арсеній, Іван, Михайло, Микола, Петро, Павло, Софія, Аріна, Святослав.

Народні прикмети на 28 лютого

  • Яка погода на Онисима, таким і вересень буде.
  • Якщо цього дня багато води на дорогах і сніг практично розтанув, то сінокіс буде хорошим.
  • Велика кількість зірок на небі обіцяє приплід сильних і здорових ягнят.
  • Східний вітер – до піщаних бур влітку.
  • Лисиці далеко гавкають – до снігопаду.
  • Червоний захід – до хуртовини.
  • На небі яскравий і повний місяць – до холодів.

Джерело: ТСН

Читайте також: Російські окупанти знищили флагман української авіації – легендарний Ан-225 «Мрія»