Вже набраний особовий склад, проводяться навчання. Наразі вже вирішені питання з приміщеннями.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль та командир бригади територіальної оборони області Олександр Цись дали відповіді на основні питання щодо розгортання сил територіальної оборони регіону.

Основні тези обговорення:

  • Зоною територіальної оборони Рівненської області керує голова ОДА Віталій Коваль. Керівником штабу зони тероборони є командир бригади територіальної оборони Рівненщини Олександр Цись. У мирний час формуванням сил територіальної оборони ЗСУ займається командування на чолі з бригадним генералом Юрієм Галушкіним, а у Рівненській області за це відповідає керівник тероборони. Усі органи виконавчої влади в Україні залучені до організації територіальної оборони.
  • З офіцерами та сержантами контракт укладається на 5 років, із солдатами – на 3 роки. Контракт із резервістами всіх категорій укладає командир військової частини. Проходження служби за двома контрактами (кожен контракт – 3 роки) в підрозділах територіальної оборони заміняє строкову військову службу. Але якщо ці контракти будуть розірвані передчасно, строкова військова служба не зарахується.
  • Керівництво територіальною обороною поділене на три види: військове, цивільне та військово-цивільне. Останнє формується у випадку воєнних загроз та надзвичайних ситуацій. А у мирний час вони розділені, але між собою координують діяльність.
  • У мирний час на період проходження зборів офіційно працевлаштовані резервісти звільняються від виконання обов’язків зі збереженням робочого місця та середнього заробітку за період зборів. Відповідні фінансові виплати проводяться як під час зборів, так і в кінці року. У разі захворювання чи травми в період зборів резервіст має змогу отримати амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу в медичних закладах ЗСУ. У разі призову за мобілізацією резервіст отримує всі переваги військовослужбовця.
  • В області сформовано бригаду територіальної оборони та п’ять батальйонів. Всі військові частини мають погодження на розміщення. Проблем із дислокацією немає.
  • Резервіст може отримувати чергові сержантські, офіцерські звання, здобувати військову освіту. Контрактники-резервісти раз на 2-3 роки мають проходити 10-денні навчальні збори. Добровільна підготовка відбувається у вихідні, а це в середньому 3-4 дні на місяць. Загалом це приблизно 40 діб на рік. Резервіста не можна залучати до нарядів, робіт тощо – тільки до підготовки та виконання завдань служби. Крім того, у контракті є розділ 6 – «Інші умови Контракту», у якому можна прописати усі додаткові угоди між резервістом та командиром.
  • Після підписання контракту та складання військової присяги, за кожним резервістом буде закріплена особиста зброя, виданий однострій, як і звичайним військовослужбовцям.
  • Підрозділи територіальних громад, які формуються, можуть користуватися офіційно зареєстрованою зброєю, відповідно до законодавства і тренуватися з нею.

За інформацією Рівненської ОДА.

Читайте також: Бурштинові аукціони на Рівненщині поповнили державну скарбницю на 166 мільйонів гривень