Джерело: Рівненська облдержадміністрація
Директорка Рівненського обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Людмила Рибчук сьогодні, 16 лютого, під час брифінгу Рівненської ОДА відповідала на запитання щодо захворюваності на COVID-19, а також прокоментувала інші актуальні теми, що стосуються сфери охорони здоров’я.

Як зазначила посадовиця, МОЗ та «Коаліція за вакцинацію» реалізують проєкт зі щеплення проти COVID-19 літніх мешканців у віддалених населених пунктах. На Рівненщині проєкт реалізується у п'яти територіальних громадах: Сарненській, Рокитнівській, Зарічненській, Великомежирицькій і Дубровицькій. Мобільні бригади відвідають 76 віддалених населених пунктів у цих громадах. Зокрема, у лютому заплановано 54 виїзди. Графіки виїздів мобільних бригад в рамках проєкту можна переглянути за посиланням.

За словами Людмили Рибчук, людина може бути інфікована двома вірусами одночасно і мати симптоми як грипу, так і COVID-19. Важливо вакцинуватися і від грипу, і від COVID-19. Наразі щеплення від грипу не включено до обов'язкових профілактичних щеплень Національного календаря профілактичних щеплень, воно є рекомендованим. Проте вакцину можна придбати в аптеках, а щеплення безоплатно зробити в медзакладі, де укладена декларація із сімейним лікарем. Всі доступні в Україні вакцини проти грипу є безпечними та ефективними.

Вона також зазначила, що вакцинація від грипу для груп ризику (медичних працівників, віи?ськовослужбовців, людей старше 60 років, освітян, жінок, які планують вагітність, вагітних тощо) є безоплатною. Отримати вакцину можна в закладах охорони здоров’я, до яких було розподілено вакцину проти грипу. Актуальні розподіли вакцини можна знайти за посиланнями тут і тут. Більше про грип та його профілактику читайте на сайті Центру громадського здоров’я. 

Джерело: РІвненська ОДА

Читайте також: На Рівненщині продовжують щеплювати дітей від поліомієліту