Фото ілюстративне
16 лютого в Україні відзначають День військового журналіста. А ще в світі - День незалежності Литви, День інновацій, День обізнаності про здорове життя в ПАР. За православним календарем – вшанування пам’яті святих Семена та Анни.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

16 лютого в Україні святкують День військового журналіста. Це професійне свято було запроваджене 2018 року, коли Міністр оборони підписав відповідний наказ. Дату обрали не випадково. Саме 16 лютого 2016 року військовий журналіст Дмитро Лабуткін загинув під час виконання своїх обов’язків під Дебальцево. Він був не лише капітаном 3-го ранку, але й також редактором телерадіостудії “Бриз”.

Національна спілка журналістів 16 лютого вшановує своїх колег, які допомагають освітлювати події на передовій. З перших днів ворожої агресії саме військові журналісти ведуть свої репортажі та доносять до людей достовірну інформацію, працюють в гарячих точках із самого початку ворожої агресії Росії. Це непроста і небезпечна робота, але завдяки мужності та відданості військових журналістів, весь світ знає про героїчну оборону наших захисників.

Які сьогодні свята ще в світі:

  • День незалежності Литви;
  • День інновацій;
  • День обізнаності про здорове життя в ПАР;
  • День позичання буркотуну;
  • Міжнародний день канадської спадщини;
  • Національний день мигдалю в США.

Яке сьогодні, 16 лютого, церковне свято

16 лютого в церковному календарі – день пам’яті святих Семена і Анни. Коли Богородиця та Йосип принесли до Храму маленького Ісуса Христа на 40-вий день його народження, святі Анна та Симеон (Семен) були першими, хто зустрів їх. І саме вони впізнали в дитині Месію. Ці двоє праведних людей сказали, що Ісус стане світлом та одкровенням для слави ізраїльського народу.

У православній церкві вважають, що саме Анна та Симеон (Семен) є останніми пророками Старого Завіту. Кажуть, що в обличчях цих людей Ісус Христос зустрів весь народ Ізраїлю. А самі Симеон та Анна вже в досить похилому віці стали символами того, що життя може підходити до кінця, але Ісус наповнює його світлом.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 16 лютого

Сьогодні іменини святкують: Володимир, Адріан, Іван, Микола, Михайло, Роман, Павло, Тимофій, Семен, Ганна (Анна).

Що не можна робити в цей день

  • 16 лютого забороняється брати в борг гроші.
  • Не варто носити чорні речі, бо можна накликати на себе біду.

Народні прикмети і традиції на 16 лютого

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо шумить ліс, то буде відлига, а якщо тріщить, то морози будуть затяжними;
  • 16 лютого погана тяга в печі, чекайте тепла, а якщо сильна, буде холод;
  • якщо снігу багато, літо дощовим буде;
  • 16 лютого голосно цвірінькають горобці до швидкого приходу весни.

16 лютого моляться Симеону та Ганні, щоб вони подарували здоров’я новонародженій дитині. Існувало народне повір’я, згідно з яким, цього дня до стайні приходив домовик. Щоб тварини не нервуватися через присутність нечистої сили, їм до гриви прив’язували онучі і залишали на всю ніч.