Зменшити ПДВ до 0% на продукти харчування, вироблені в Україні, та до 7% — на житлово-комунальні послуги пропонують народні депутати з групи «Партія «За майбутнє».

Як повідомляє офіційний сайт партії «ЗА МАЙБУТНЄ», законопроєкт, що передбачає тимчасове, до 1 січня 2023 року, встановлення відповідних ставок, поданий на реєстрацію у Верховну Раду.

Серед ініціаторів законопроєкту — голова партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Ігор Палиця, співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє» Тарас Батенко, секретар Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський та член комітету Сергій Лабазюк тощо.

Документом передбачається, що ставка ПДВ у 0% буде тимчасово встановлена на операції з постачання на митній території України продуктів харчування, вироблених на митній території України (окрім тих продуктів, які звільнені від оподаткування). Ставка ПДВ в 7% — на послуги з постачання та розподілу природного газу (крім скрапленого), постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.

Як зазначають автори, ухвалення законопроєкту приведе українське законодавство у відповідність до європейського. Адже в ЄС планується встановити нульовий ПДВ на продукти з 1 липня. А, наприклад, Польща вже впровадила таку ставку на окремі групи товарів. Окрім того, рішення частково нівелює ціновий удар, викликаний здорожчанням газу та енергоносіїв. Адже їх ціна суттєво впливає на собівартість продукції, а отже, і на ціни в магазинах.

«Вибір сьогодні в парламенту та української влади дуже простий. Або ми залишаємо все, як є, і тоді вже до кінця року матимемо зростання цін, зменшення сільгоспвиробництва, зростання безробіття, надвисокий ступінь невдоволення населення. Або ми ухвалюємо зважене й відповідальне рішення, приводимо своє законодавство у відповідність до законодавства Євросоюзу, захищаємо українців та наших агровиробників. І згодом отримуємо прийнятні ціни в магазинах, зростання виробництва та надходжень до бюджетів усіх рівнів через збільшення попиту — адже люди отримають можливість купувати більше», — зазначив співавтор законопроєкту, народний депутат Іван Чайківський.

Читайте також: Новий антирекорд: в Україні за добу виявили 39620 нових випадків COVID-19