Гелікоптерний майданчик, оновлені корпуси, налагоджена логістика. Одним словом, все для людей. Такою вже за деякий час може стати Рівненська обласна клінічна лікарня. Адже на її реконструкцію вирішили виділити чималі гроші. Що планують зробити, а головне коли - дізнавалася Анастасія Ковальчук.

З гвинтокрила - на операційний стіл. Рівненську обласну лікарню чекають суттєві зміни, а саме реконструкція та капітальний ремонт корпусів, будівництво окремого приміщення для хірургії.

Така ситуація виникла вочевидь через те, що деякі корпуси лікарні зводили близько 70 років тому. Територія медзакладу майже 10 гектарів. Під час транспортування і обстеження людей, каже Віктор Ткач, втрачають час. Адже різні хірургічні відділення розкидані по корпусах. А ось за новим проектом, їх перенесуть в один, де розмістять 16 операційних, відділення анестезіології та реанімацію. Нині реанімаційних ліжок є лише 13 на всю лікарню. Директор закладу вважає, логічно, аби хворого оперували і після втручання залишали в цьому ж корпусі.

А на даху нового корпусу планують розмістити вертолітний майданчик. Це вимога часу, каже Віктор Ткач. Гвинтокрилом можна доставляти пацієнтів та органи для термінової трансплантації. В області ще з минулого року доправляють пацієнтів у критичному стані поліцейським гелікоптером. Бо в деяких випадках кожна хвилина на рахунку. А ще за вимогами Національної служби здоров'я, повинен бути хостел або готель для родичів хворих. Очільник закладу повідомив, що і це передбачать. Так само повинні зробити будівлю доступною, облаштувати пандуси та вбиральні для людей з інвалідністю. Та спочатку потрібно подбати про комунікації.

Робіт заплановано чимало, але поки триває підготовчий етап, розробка документації.

У скільки точно обійдеться таке оновлення обласної лікарні поки невідомо. В облдержадміністрації називають суму - більше мільярда гривень.

Планів багато та поки все лише на папері. Якщо реконструкція старих корпусів буде відбуватися паралельно із будівництвом нового корпусу, за оптимістичними прогнозами, планують завершити до 2025 року. Та як часто буває, завадити цьому може відсутність фінансування, недобросовісні підрядникі, несприятливі погодні умови і не тільки.

Читайте також: У Рівненській області на коронавірус хворіє дедалі більше дітей