19 січня православні християни святкують Хрещення Господнє. За традицією, на Водохреще освячують воду і домівки. А також найсміливіші занурюються в ополонку з крижаною водою. Люди вірять, що у цей день вода має цілющі властивості, змиває все недобре та загартовує організм. Такі сміливці є і у Рівному, які прийшли на озеро Басів Кут, щоб пірнути. Як все було, бачив Юрій Чорнобривець.

Богоявлення, або, як кажуть у народі, Водохреща, святкується православними християнами щороку 19 січня. Вважається, що саме в цей день Іван Предтеча охрестив Ісуса в річці Йордані. Тому рівняни, які вірять, що вода омиває гріхи та зміцнює здоров'я на цілий рік, прийшли на озеро Басів Кут, щоб пірнути у крижану ополонку.

Моржі з досвідом розповідають, що без підготовки краще не занурюватися в холодну воду. Пан Василь вже 26 років загартовує свій організм, каже, перед зануренням обов'язково потрібно робити зарядку.

Про наслідки застерігають і лікарі. Вони впевнені, пірнання без підготовки може спровокувати ряд страшних хвороб.

Для того, щоб гарантувати безпеку, на озері чергували рятувальники на водних об'єктах. Кажуть, бували й летальні випадки.

У церкві з приводу купання розповідають, що вода в ополонці не омиває гріхи, їх омиває сповідь, святе причастя та освячена вода у храмі.

Додає, що церква не забороняє пірнати у ополонку. Також називає цю традицію новою, яка не має жодного відношення до духовного життя людини. Хоча люди мають свої переконання і вважають, якщо пірнути цього дня, то цілий рік будеш здоровим. 

Читайте також: Водохреще 2022: найзавзятіші рівняни пірнули в ополонку (ФОТО)