Фото ілюстративне
На підтримку розвитку агропромислового комплексу Рівненщини у 2021 році з держбюджету надійшло 107 мільйонів 100 тисяч гривень. Ця сума на третину, або на понад 38 мільйонів, більша у порівнянні з попереднім роком.

«Підтримку від держави отримали аграрії області за 13 напрямками. Це тваринники, пасічники, фермери – загалом більше двохсот суб’єктів господарювання та майже тисяча фізичних осіб, - відзначає голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. – Минулий рік став досить вдалим для галузі АПК Рівненщини. Зокрема, маємо рекордний врожай зі збору зернових – близько 1 мільйон 650 тисяч тонн. Це максимальний показник за роки незалежності України».

За словами директорки департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надії Переходько, участь агроформувань області у реалізації державних програм підтримки сприяло збільшенню виробництва сільськогосподарської продукції та створенню нових робочих місць у сільській місцевості.

«Зростає сума допомоги, збільшується кількість учасників державних програм і зростає виробництво. Усе пропорційно. Наразі на Рівненщині працює близько 800 агропідприємств, третина з них подали документи на одну або декілька видів підтримки від держави. Спільними зусиллями область показує хороший результат», - додає Надія Переходько.

  • Найбільшу суму коштів спрямовано на державну підтримку галузі тваринництва - 55,8 млн грн, зокрема на: дотацію за приріст корів для 8 суб’єктів господарювання - 4,1 млн грн; часткове відшкодування вартості племінних тварин для 18 суб’єктів господарювання - 19,5 млн грн; часткове відшкодування вартості тваринницьких об’єктів для 5 суб’єктів господарювання - 28,6 млн грн; дотацію за бджолосім’ї для 4 суб’єктів господарювання та 989 фізосіб – 3,5 млн грн.
  • Фінансовою підтримкою заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів скористались 67 сільгосптоваровиробників на суму 28,3 млн грн.
  • Також у 2021 році здешевлено вартість придбаної с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва для 54 суб’єктів господарювання в розмірі 25 відсотків вартості (без ПДВ) на суму 11,6 млн грн.
  • 79 фермерських господарств області залучили у минулому році 8,2 млн грн фінансової підтримки розвитку фермерських господарств, із них: 4,9 млн грн – дотація за утримання корів (42 фермерські господарства); 2,9 млн грн – бюджетна субсидія на одиницю оброблювальних угідь (1гектар) новоствореним фермерським господарствам (38 фермерських господарств); 400 тисяч грн – фінансова підтримка за отримані сільськогосподарські дорадчі послуги (12 фермерських господарств).
  • 11 сімейних фермерських господарств скористались фінансовою підтримкою через механізм доплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суму 99 тис. грн.
  • 36 суб’єктів господарювання отримали бюджетну субсидію з розрахунку на одиницю оброблювальних угідь (гречка) на суму 2,1 млн грн, 2 суб’єктам АПК надано фінансову підтримку розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства на суму 1 млн грн.

У 2022 році будуть збережені основні напрями фінансової підтримки АПК, які діяли у минулих роках. За детальною інформацією з питань державної підтримки АПК звертайтеся за тел. +38 (0362) 62-32-18, електронна адреса: agroprom@rv.gov.ua .

Читайте також: Водохресні купання на Рівненщині: де можна буде пірнути в ополонку?