Джерело: Рівненська облдержадміністрація
Торік завдяки «бурштиновим аукціонам», проведеним на Рівненщині, державна скарбниця поповнилася на 166 мільйонів. Цю процедуру запровадили після легалізації видобутку «сонячного каменю» (Верховна Рада ухвалила відповідний закон у 2019 році). Натомість «бурштинові» аукціони, які відбулися у 2021 році, стали рекордними. Так, були випадки, коли ціна на ділянку для видобутку на аукціоні зростала майже у 100 разів.

Ці гроші йдуть у держбюджет, а ось уже податки з того, що видобуде підприємство, залишаються на місцях.

«На Рівненщині через електронні аукціони вже реалізовано 55 бурштиноносних ділянок, ціна на які від стартової зростає подекуди у 100 разів. Відповідно державна скарбниця поповнилася вже на 166 мільйонів. Звідти ці кошти перерозподіляють зокрема й для нашої області. Порівняємо: торік сума власних надходжень до обласного бюджету становила 1 мільярд 112 мільйонів, із держбюджету ми отримали мільярд субвенцій та понад 400 мільйонів дотацій», - прокоментував голова Рівненської ОДА Віталій Коваль в інтерв’ю для видання «Урядовий кур’єр».

Незабаром сонячний камінь працюватиме й на відповідні громади - до їхніх бюджетів інвестори спрямують 30% ренти від видобутку, з’являться нові легальні робочі місця та податки.

Цікавим є і той факт, що наприкінці 2021-го на Рівненщині видобули бурштиновий самоцвіт вагою понад 5 кілограмів. Він став не лише українським рекордсменом, а й увійшов до десятка найбільших у світі.

Читайте також: У 2022 році на Рівненщині будуватимуть шість дитсадків