Вакцинувати не щеплених дітей від поліомієліту, починаючи з 6 місяців до 6 років. Таке основне завдання було прийнято під час засідання робочої групи із реагування на випадок виявлення вакциноспорідненого поліовірусу типу 2. За словами начальника управління розвитку медичної допомоги Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я Рівненської ОДА, координаторки вакцинації в Рівненській області Олена Гандзюк, робоча група затвердила регіональний план заходів. У ньому передбачено низку першочергових активностей.

У тому числі:

  • затверджено координаційні механізми із реагування на спалах поліомієліту, посилення системи епідеміологічного нагляду та моніторингу навколишнього середовища,
  • проведення форсованої планової імунізації дітей від 6 місяців до 6 років вакциною ІПВ,
  • проведення турів додаткової імунізації дітей вакциною ОПВ до 6 років тощо

Діти віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали потрібні щеплення від поліомієліту вчасно або отримали їх із порушенням Національного календаря профілактичних щеплень, будуть вакциновані інактивованою поліовакциною (ІПВ).

Вакцинація стартує наприкінці січня 2022 року. Після завершення цього раунду буде проведено три тури додаткової імунізації дітей до 6 років оральною поліовакциною (ОПВ).

На Рівненщині проживає 70 698 дітей віком від півроку до 6 років.

  • 4201 дитина немає жодного щеплення від поліомієліту.
  • 1111 дітей в анамнезі мають одну дозу щеплення від поліомієліту.

В Україні вакцинація від поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити у державних медичних закладах безоплатно.

Поліомієліт — небезпечне вірусне захворювання, що може спричинити невиліковний параліч і навіть смерть. Часто носії поліо не мають жодних симптомів хвороби або плутають їх із симптомами ГРВІ чи розладу шлунку, проте продовжують інфікувати інших, якщо ті не мають достатньої кількості щеплень, йдеться на сайті МОЗ України.

За інформацією Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення РОДА.

Читайте також: На Рівненщині обласний колцентр опрацював за рік майже 20 тисяч звернень