Сьогодні, 8 січня, День повитух та День обертання Землі. Віряни вшановують пам'ять преподобного Еміліана.

ЯКЕ СВЯТО 8 СІЧНЯ

8 січня в Україні святкують День повитух. Це особливе свято наших предків, яке ще називали Бабиним днем. Раніше повитухою могла бути лише жінка з бездоганною репутацією.

Вона завжди користувалася особливою повагою серед людей. Вважалося, що повитухи не лише допомагають дитині з'явитися на світ, але й можуть впливати на її долю. Такі жінки були в кожному населеному пункті. Часто мистецтво передавалося від матері до дочки.

Серед наших предків існувало повір'я, що між повитухою та дитиною, яку вона прийняла, назавжди встановлювався особливий духовний зв'язок.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 8 СІЧНЯ

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Григорій, Євген, Юліан, Сидір, Антон, Омелян, Ярослава, Агнеса, Василина, Домна.

Талісманом людини, народженої 8 січня є рубін. Дорогоцінний камінь з багатою історією. Згадки про рубін можна зустріти навіть у Біблії. Серед древніх індійців існувала назва "король серед каменів".

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

  • Сильний холод — скоро потеплішає;
  • вночі на небі багато зірок, яскравий Місяць — незабаром прийдуть люті морози;
  • запітніли вікна у будинку — до відлиги;
  • собака спить, згорнувшись клубочком, у дворі, незабаром будуть холоди;
  • яка погода, таким буде серпень (снігопад — до дощу, сонячна погода — до спеки);
  • вітер дме з південної сторони до спекотного літа;
  • безвітряна погода — влітку буде ясно і тепло.

Здавна існував звичай цього дня пригощати кумів. Вірили, що тоді дитина буде рости здоровою та щасливою. Кум з кумою також повинні були принести до обіду в подарунок рушник та мило (їх використовували пізніше під час купання малюка). Існував звичай, коли хлопці "запивали" одруження, якщо їх змушували одружитися без кохання. Вважалося, тоді буде легше змиритися зі шлюбом.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 8 СІЧНЯ

  1. Не варто переїдати та зловживати алкогольними напоями.
  2. Не можна виходити з дому після заходу сонця.
  3. Заборонено відлежуватися в ліжку, лінуватися.