На Рівненщині розпочали вакцинувати людей старше 60 років бустерною дозою вакцини від коронавірусу. Стартувала вакцинація для усіх охочих 4 січня. Раніше 3 дозу могли отримати лише медичні працівники та співробітники будинків інтернатного типу. Втім попит на неї серед рівнян невеликий. Нині бустерною дозою вакцинувалося лише 7 людей. Чим вона відрізняється від додаткової дози та хто може щепитися ними - далі у сюжеті.

Це рівнянин Євген Новицький. Чоловік у березні та травні вакцинувався 2 дозами Астразенеки. А 29 грудня вирішив щепитися ще й бустерною дозою. Обрав для цього Модерну.

На відміну від перших двох доз, які він переніс без побічних дій, бустерна доза викликала у чоловіка легке погіршення самопочуття.

Бустерну дозу можуть отримати не лише медичні працівники та співробітники будинків інтернатного типу, а і інші громадяни віком 60+.

Інформація про вакцинацію бустерною дозою автоматично вноситься до застосунку Дія. Вакцинують двома вакцинами: Пфайзером та Модерною незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина напередодні. Медики наполегливо закликають розрізняти бустерну дозу та додаткову. Введення останньої необхідне для людей із зниженим імунітетом, - кажуть спеціалісти.

Загалом станом на 4 січня на Рівненщині додатковою дозою вакцини щепилося 33 людини, а бустерною лише 7. Але усіх охочих вакцинуватися чекають у всіх існуючих пунктах вакцинації. У діагностичному центрі, наприклад, сьогодні було не дуже людно, кажуть лікарі.

Але перед візитом в пункт вакцинації лікарі закликають рівнян спершу проконсультуватися із своїм сімейним лікарем. Аби обрати вакцину в залежності від стану здоровя. Як для введення додаткової, так і для бустерної дози. 

Читайте також: Як діяти рівнянам, якщо відсутня вакцина на другу дозу щеплення від COVID-19?