Батько наш Бандера, Україна – мати. Традиційно у перший день нового року у Рівному відбувається смолоскипна хода. Марш честі, гідності та свободи влаштовують з нагоди дня народження Степана Бандери - одного із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття. Більше про це дізнавалися наші журналісти.

Марш честі, гідності та свободи. У Рівному традиційно влаштовують смолоскипну ходу з нагоди дня народження Степана Бандери. Учасники стартували від народного дому і пройшли вулицею Соборною.

Степан Бандера був і залишається лідером українських націоналістів. Він став відомим, завдяки політичній боротьбі проти польської влади. У 1936 році Бандеру засудили в Польщі за членство в Організації українських націоналістів і організацію вбивства польського міністра внутрішніх справ, який проводив жорстокі акції проти українців. Пізніше, Бандеру обрали головою ОУН, було ухвалено Акт про відновлення Української держави. У документі йшлося і про співпрацю з нацистською Німеччиною, яка під проводом Гітлера мала б допомогти Україні визволитися від московської окупації. Згодом Бандеру заарештували за відмову відкликати Акт про державність.

Бандера провів більшу частину війни в нацистському концтаборі. За декілька років його випустили в сподіванні сформувати новий антирадянський альянс із українськими націоналістами. Бандера покинув Німеччину і повернувся туди після завершення війни. Зі свого осередку в Мюнхені він співпрацював із британськими і західнонімецькими спецслужбами, надавав підтримку у проведенні таємних операцій у Західній Україні. 1959 року Степана Бандеру вбив агент КДБ у Мюнхені. Проте, народним героєм Степана Бандеру вважають не всі. Після розпаду Радянського Союзу для багатьох українців його ім'я стало символом боротьби за незалежність України. А ось чимало мешканців Польщі та Росії, а подекуди й України вважають інакше.

Попри це, щороку, такі марші влаштовують націоналістичні організації. В багатьох містах України, у тому числі в Рівному, 1 січня, відбувається смолоскипна хода.

Із смолоскипами і патріотичними гаслами учасники маршу пройшли містом до наріжного каменю на перехрест вулиць Степана Бандери та Чорновола. Саме ту, сподіваються націоналісти, колись зявиться памятник їхньому лідеру.

Читайте також: День народження Степана Бандери: у Рівному влаштували традиційну ходу