31 грудня 2021 року – п’ятниця. Переддень Нового року. В церковному календарі день святителя Модеста. Наші предки на Модеста віщували долю та прогнозували погоду на наступні 12 днів. Цього дня 1695 року в Великій Британії вводять податок на вікна, після чого багато людей були змушені просто замурувати їх в своїх будинках, а 1879 року американський винахідник Томас Алва Едісон в передмісті Нью-Йорка демонструє роботу винайденої ним лампи розжарювання з платиновою ниткою.

31 грудня святкується Переддень Нового року. В деяких країнах 31 грудня є офіційним вихідним днем, а в інших, як 2021 року в Україні, скороченим робочим. Сьогодні ми звикли закінчувати рік саме 31 грудня, але так було не завжди. До того, як у світі прийняли григоріанський календар, різні країни користувалися різноманітними системами відліку часу. А тому кінець року часто припадав на різні дати.

Григоріанський календар, який для нас є звичним, запровадив Папа Римський Григорій XIII в жовтні 1582 року. Він був заснований на сонячних циклах і замінив собою римський календар (на місячних циклах). Цікавий факт: оскільки перехід до нового календаря не міг обійтися без виключення деяких днів. Наприклад, після 4 жовтня 1582 року одразу йшло 15 жовтня. Разом із новим календарем також було вирішено, що святкувати Новий рік тепер будуть 1 січня.

Також 31 грудня – Всесвітня година миру (або Медитація заради миру у всьому світі). Вперше глобальна медитація була проведена 1995 року. Це був задум доктора школи метафізики Барбари О’Гуїнн Кондрон (штат Міссурі, США). Традиційно медитацію проводять з 23:30 31 грудня до 12:30 1 січня.

Яке сьогодні, 31 грудня, церковне свято

31 грудня в церковному календарі – день святителя Модеста. Святий був відомий як архієпископ Єрусалимський. Саме він відновив Храм Гробу Господнього, який був зруйнований армією Персії. Також Модест опікувався і іншими християнськими святинями.

Народився святитель Модест в Малій Азії в родині благочестивих християн. Саме тому від дитинства отримав хорошу освіту. В юності Модест зрозумів, що хоче долучитися до чернечого життя, яким би суворим воно не було. Тому прийняв чернечий постриг в молоді роки. В майбутньому він став настоятелем обителі святого Феодосія Великого (Палестина).

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 31 грудня

Які іменини 31 грудня: Марк, Михайло, Модест, Севастіан, Семен (Симеон), Флор (Фрол), Зоя, Вікторія.

Талісманом людей, народжених 31 грудня, є хризоберил. Це рідкісний коштовний камінь, який в давнину користувався популярністю завдяки своєму особливому кольору та ефекту “котячого ока”. Здавна наші предки вважали, що хризоберил може вберегти свого власника від алкогольного сп’яніння. А в народній медицині каменю приписували лікування шкірних захворювань.

Народні прикмети і традиції 31 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: чим морози сильніші, тим менш вірогідні потім сильні снігопади;
  • яка погода 31 грудня, такою буде і в червні;
  • обов’язково віддайте перед Новим роком всі борги, щоб не провести наступний рік в нещастях.

31 грудня наші предки називали по-різному: “Модеста”, “Худобохранителя” і “Покров худоби”, адже святитель Модест вважався покровителем домашньої худоби. Цього дня чоловіки збиралися разом за пивом, щоб відсвяткувати братчину, присвячену святому. Селяни зверталися до Модеста з молитвою, щоб він допоміг захистити худобу.

Також наші пращури на Модеста, 31 грудня, передбачували майбутнє і свою долю. Для цього потрібно було лягти на тік, де хліб молотили, і слухати: якщо під людиною щось застукає, значить, її чекає смерть, а якщо задзвенить – весілля чи щось хороше.

31 грудня, Модестів день, здавна вважався часом розгулу нечистої сили. Тому не варто було залишати на видному місці речі, особливо молоко та гострі предмети.

Читайте також: Прогноз погоди на Новий рік