Фото ілюстративне
28 грудня 2021 року – вівторок. В церковному календарі - день пам’яті святого Трифона Печензького. Цього дня 1845 року в Києві створюють таємне Слов'янське товариство св. Кирила і Мефодія, а 1895 року в Парижі брати Люм’єри проводять перший у світі платний кіносеанс. Три десятки глядачів змогли переглянути десять стрічок, які були зафільмовані за допомогою винаходу Люм’єрів, що мав у собі функції камери та проектора.

До Нового року залишилося 3 дні.

Яке сьогодні, 28 грудня, церковне свято

28 грудня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Павла Латрського. Він був візантійським монахом, який народився в місті Єлен.

Він рано залишився без батька, який загинув в морському бою з арабами. А тому Павло і його брат Петро отримували виховання в монастирі святого Стефана в Фригії. Коли померла мати преподобного, він став пастухом. Потім вирішив податися до монастиря Карія, що на горі Латр (поруч з Мілетом). Сьогодні це територія Туреччини (хребет Бешпармак). Там він вів аскетичне життя.

Павло кожного дня не лише молився Богу, але й умертвляв свою плоть і ніколи не лягав спати на постіль або хоча б рогожку. Він міг лише задрімати біля дерева або й зовсім не спати довгий час. Також преподобний часто ходив навколо монастиря з камінням, що було підвішене у нього за спиною.

Павло хотів повністю віддати себе Господу, а тому дав обітницю безмовності. Тоді він і поселився в гірській ущелині. Їжу для нього приносив пастух, який одного разу випадково побачив пещеру. За всі ці старання Бог наділив Павла даром передбачення майбутнього і чудотворення. Двічі преподобний їздив на острів Самос. Там він побудував три монастирі.

Також 28 грудня – день пам’яті святого Трифона Печензького. Він жив на Кольському півострові в XVI столітті. Його мирське ім’я – Митрофан. Святий народився у родині священника.

За переказами Трифон одного разу почув голос, який сказав йому йти на Північ. Трифон послухався і прийшов на Кольський півострів. Там він оселився на березі річки Печенга і проповідував Євангеліє саамів. Там він також побудував храм, а потім ще й заснував монастир на честь Святої Трійці.

Тут же Трифон прийняв постриг, де і отримав своє нове ім’я. Також його було посвячено в ієромонахи. Скоро святий став ігуменом монастиря.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 28 грудня

Сьогодні іменини святкують: Антоній, Агафій, Гнат, Вавил, Домна, Горгоній, Юхим, Дорофій, Ігнатій, Зенон, Мардоній, Індіс, Никанор, Секунд, Петро, Феофіл, Симон.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

28 грудня святкується Міжнародний день кіно. Ця професійне свято всіх тих, хто працює в галузі кіновиробництва. Тож не забудьте привітати своїх знайомих, друзів та рідних. Також день святкується всіма шанувальниками кіноіндустрії по всьому світі. Кінематограф з’явився ще в XIX столітті і відразу став дуже популярним. Завдяки винаходу братів Люм’єрів люди змогли перебувати в зовсім іншій реальності – по той бік екрану. Нині кіно є не лише розвагою та високим мистецтвом, але й можливістю донести до людства щось важливе.

Цікавий факт: ще 1893 року Томас Едісон показав світові свій винахід – кінетоскоп. Він дозволяв переглядати рухомі зображення, але для цього потрібно було використовувати спеціальний окуляр. Тому переглядати картинки могла лише одна людина. Проте глядачі були настільки захоплені новою можливістю, що вже за рік в США відкрили перші комерційні салони, де можна було переглядати фільми, використовуючи кінетоскопи.

Також 28 грудня святкують День календаря. Дату святкування обрали на честь видання першого календаря для звичайних людей під редакцією Якова Браса. Сталося це 1708 року. Термін “календар” має кілька трактувань:

  • перелік днів року, які діляться на місяці та тижні;
  • система відліку, основа якої – це цикл змін сезонів та фаз Місяця;
  • періодичне видання, де є дні, тижні та місяці.

28 грудня святкують і День гри в карти. Цікаво, що батьківщиною гри в карти вважається саме Китай. Головною рисою будь-якої гри в карти є випадковість. Адже карти майже завжди роздаються у випадковому порядку. Тому колоду завжди потрібно перетасовувати після кожної гри.

Яке сьогодні свято ще в світі:

  • День Невинних Святих (у римо-католиків);
  • День пам’яті короля Таксіна в Таїланді;
  • День присяги на вірність в США;
  • День сміху в Іспанії.

Народні прикмети і традиції 28 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: яка погода, така буде і в березні;
  • 28 грудня мороз, а ввечері почало теплішати - чекайте на холоднечу;
  • в день Трифона дме північний вітер - будуть сильні морози;
  • на деревах іній, наступного року чекайте урожай вівса;
  • 28 грудня від ранку розкричалися синиці – будуть морози;
  • якщо кіт лізе на піч - скоро прийде холод;
  • по землі літає сухий сніг - влітку буде засуха;
  • 28 грудня великі кучугури снігу - влітку буде тепло і приємно.

Наші пращури вважали, що саме 28 грудня - найкращий день, щоб помиритися з тим, з ким давно перебуваєш у сварці. Якщо ви позичали гроші, то їх також потрібно віддати цього дня. Щоб “мороз подарував щастя”, потрібно 28 грудня бути весь день веселим.

Джерело: ТСН

Читайте також: Скільки вихідних матимуть жителі Рівненщини у січні?