25 грудня 2021 року – субота. Християни західного обряду святкують Різдво Христове. Перше святкування Різдва було задокументоване 336 року. Саме від цього моменту римо-католицька церква святкує день народження Ісуса Христа 25 грудня. 1991 року о 19.00 президент Радянського Союзу Михайло Горбачов востаннє виступає на Центральному телебаченні СРСР та повідомляє про припинення своєї діяльності. Це фактично означало припинення існування Радянського Союзу.

До Нового року залишилось 6 днів. 

Яке сьогодні свято в Україні і світі

25 грудня за григоріанським календарем римо-католицька церква святкує Різдво Христове. Це одне з найголовніших свят в церковному календарі. Подія символізує повернення чистоти й духовності в світ. Адже народився той, хто повинен спасти людство в часи ненависті, лицемірства та жадібності. В це свято вся родина повинна зібратися разом. За традицією зранку під ялинкою дорослі та діти знаходять подарунки. Адже Різдво – це саме той час, коли потрібно ділитися радістю та дарувати тепло.

Більше ніж дві тисячі років тому почалася ця історія. Діва Марія та Йосип жили в місті Назареті. Одного разу до Марії явився ангел, що сповістив, що в неї буде син, батьком якого буде сам Бог. Цю новину жінка сприйняла з покорою і радістю. Коли Марія вже була вагітною, римський імператор Август видав наказ, за яким всі жителі повинні були явитися в Вифлеєм для перепису населення. Марія з Йосипом також вирушили в дорогу.

В Вифлеємі було так людно, що зупинитися подружжю не було де. Тому вони залишилися на ніч в хліві для ягнят. Саме в ту ніч на світ з’явився маленький Ісусик. Ліжка в хліві для немовляти не було, тому мати положила його в ясла зі свіжим сіном.

Поблизу Вифлеєма в полі кілька пастухів пасли стадо овець. Їм явився Ангел, який сповістив про народження Спасителя і розповів, де його можна знайти. Пастухи прийшли до хліва, побачили Ісуса Христа і почали розповідати цю новину повсюди. В час народження Спасителя в небі загорілася яскрава зірка. Подорожуючи за її сяйвом, три мудреці прийшли до Ісуса Христа, щоб вшанувати нового царя. Вони принесли йому дари: золото, ладан і смирну.

Цар Ірод, дізнавшись про народження Спасителя, дуже розгнівався і наказав вбити в Вифлеємі всіх дітей віком до 2 років. Але Бог прийшов уві сні до Йосипа та попередив його про небезпеку. Тому родина встигла втекти з міста. Йосип, Марія і маленький Ісус жили в Єгипті аж до смерті царя Ірода і тільки після цього змогли повернутися в Назарет.

Три сотні років після смерті Ісуса Христа послідовники християнства були нечисленні, а свята Різдва не існувало. Спочатку священники вважали, що святкувати день народження Спасителя не потрібно. Тоді основним святом вважався Великдень. Але 336 року все змінилося. Тоді в Римській імперії вперше відсвяткували саме Різдво Христове 25 грудня (подія була підтверджена документально). А офіційно цю дату затвердив Третій Вселенський Собор 431 року.

Наші предки почали святкувати свято від часів хрещення Русі князем Володимиром. На території Російської імперії (до складу якої тоді входила Україна) до 1917 року саме Різдво вважалося основною церковною датою. Нині ми маємо два святкових вихідні – 25 грудня українці західного обряду святкують Різдво. А 7 січня святкування відбувається у християн східного обряду.

Яке сьогодні ще свято в світі:

  • День Конституції на Тайвані;
  • День захисту дітей в Камеруні, Чад, Центральноафриканській республіці, Габоні, Демократичній республіці Конго, Гвінеї та Республіці Конго;
  • День сім’ї в Мозамбік;
  • День букви “L” в США.

Яке сьогодні, 25 грудня, церковне свято

25 грудня в церковному календарі – день пам’яті святителя Спиридона Триміфунтського. Ще в молодості за милосердя та доброту він отримав від Бога дар зцілення людей та приборкання природних сил.

Також 25 грудня – день пам’яті священномученика Олександра Єрусалимського. На жаль, про його життя збереглося дуже мало фактів. Але відомо, що жив він близько II століття нашої ери і служив пастором. Також був учнем святого Климента Олександрійського. Одного разу Олександр вклонився в Єрусалимі святим місцям і відразу після цього почув одкровення Господа. Саме тоді він почув, що йому варто стати помічником патріарха Наркіса і очолити церкву після смерті останнього. Так і сталося. Коли на престол зійшов імператор Декій, Олександра кинули в сиру в’язницю, де він і помер.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 25 грудня

Які сьогодні іменини: Спиридон, Олександр.

Талісманом людей, народжених 25 грудня, є топаз. Існує повір’я, що цей камінь лікує нервову систему та може захистити власника від простудних захворювань. За тривалого знаходження топазу під прямими сонячними променями, його колір втрачається і тьмяніє. Цікавий факт: перша інформація про топази з’явилася ще 3 тисячі років тому.

Народні прикмети і традиції 25 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо сонячний день, то зимові свята пройдуть вдало;
  • 25 грудня похмурий ранок – чекайте ранню весну;
  • яка погода 25 грудня, таку і слід чекати 31 грудня.

У ніч проти 25 грудня потрібно було визирнути у вікно: якщо небо ясне, без жодної хмаринки, значить зима буде холодною, а літо спекотне. Якщо за хмарами не видно зірок, тоді чекайте теплу зиму і дощове літо. Фермери повинні цього дня стежити за вітром, якщо на Спиридона він змінить свій напрямок тричі, то наступного року урожай буде багатим.

Джерело: ТСН

Читайте також: У Рівному 47 років тому запустили перші тролейбуси