Фото ілюстративне
22 грудня церква святкує Свято зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. Вона вважається захисницею жінок, особливо вагітних. У ніч з 21 на 22 грудня 2022 на українців чекає день зимового сонцестояння. Після цього тривалість світлового дня почне збільшуватися.

Яке сьогодні, 22 грудня, церковне свято

22 грудня в церковному календарі – Свято зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. Це важлива дата, адже саме в цей день була зачата Богородиця Діва Марія.

Свята Анна була однією з роду царя Данила. Саме він був засновником династії царів Іудеї. Народилася в сім’ї священника Матанна і стала дружиною Йоакима. Довгий час подружжя залишалося бездітними. Вони часто ходили до церкви та молилися, щоб Бог послав їм дитину. Одного разу до Анни та Йоакима явився Ангел Господній і сказав, що їхні молитви було почуто. Радісні, вони поспішили в Єрусалим, щоб в храмі принести хвалу Богу.

За те, що Господь подарував Анні та Йоакиму дитину, подружжя вирішило віддати її на служіння до Храму. Через дев’ять місяців після явлення Ангела, у них народилася донька. Її назвали Марією.

22 грудня, День Анни, коли сталося диво і подружжя зачало Діву Марію після поцілунку та обіймів, вважається невинним зачаттям. Церква вважає, що через це на Богородицю не перейшов первородний гріх, що стало першим проявом Божественного Порятунку людського роду.

В народі Анну вважають заступницею жінок. Тому до неї звертаються до святої, коли потрібен її захист та покровительство. Особливо часто моляться святій Анні вагітні, просячи, щоб пологи минули успішно, а дитина народилася здоровою.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 22 грудня

Сьогодні іменини святкують: Володимир, Василь, Олександр, Степан, Вольдемар, Анна (Ганна), Єфросинія.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

22 грудня в Україні святкують День працівників дипломатичної служби. Подія ця була започаткована порівняно недавно – 2005 року після підписання указу президентом Віктором Ющенко. Дату святкування обрали на честь заснування Генерального секретаріату міжнародних справ (1917 рік). Пізніше з нього було створено Міністерство іноземних справ.

Також 22 грудня в Україні святкують ще одне професійне свято, а саме День енергетика. Його запровадили ще 1966 року, коли Президія Верховної Ради СРСР видала Указ з пропозицією створити таке національне свято. Після розпаду Радянського Союзу, деякі країни, що входили в його склад, продовжили святкувати 22 грудня День енергетика.

Які сьогодні ще свята в світі:

  • День єдності в Зімбабве;
  • День електрика;
  • День вчителя на Кубі;
  • День обміну печивом;
  • День предків в Плімуті (США, штат Массачусетс).

Народні прикмети і традиції 22 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: на Ганни сонце повертає на літо, а зима на мороз;
  • якщо 22 грудня світло і сонячно, то на Новий рік треба очікувати морозу, а наступного року буде гарний врожай;
  • якщо на Ганни на деревах іній, тоді на Новий рік буде відлига;
  • якою буде погода 22 грудня до полудня, таку можна чекати і до кінця грудня;
  • а яка погода стоїть до ночі, такою буде вся зима;
  • іній на Ганни вкрив дерева, наступний врожай буде хорошим;
  • якщо 22 грудня йде дощ, то навесні очікуйте холодів;
  • безвітряний і тихий день на хороший врожай садовини.

Що не можна робити 22 грудня:

22 грудня, в день Анни, вагітним жінкам не дозволяється роздмухувати в печі вогонь, бо дитина народиться з червоною міткою.

В цей день заборонялося виходити з дому без особливої потреби, бо вважалося, що цього дня сили світла та темряви борються між собою.

Дівчатам і молодицям, у яких 22 грудня болить голова, заборонялося прясти.

Вагітним жінкам на Ганни не можна братися за будь-яку роботу.

Не рекомендується 22 грудня здійснювати раптові покупки, оскільки речі можуть швидко зіпсуватися.

У день Анни не сватаються, не зав’язують нових знайомств, але і не розривають старі відносини.