Мінрегіон виділив понад 20 млн грн держпідтримки на розвиток цього проекту. Він розрахований на фермерів та селян-одноосібників, які хочуть освоїти випуск сирів, та збільшити власні доходи від аграрного виробництва. Ідея належить Козинській ТГ. Більше про це розповість, Яна Євтушок.

Проєкт від Козинської громади цього року став одним з переможців конкурсного відбору серед проєктів регіонального розвитку. Його мета об‘єднати громади, аби виготовляти молочну продукцію та сири. Бюджет проєкту сягнув понад 23 млн грн.

До проєкту сироваріння доєдналися 10 громад з Рівненщини та одна - з Волинської області.

Планується, що в результаті втілення проекту буде створено молочний кластер агровиробників Волинської та Рівненської областей на базі малих фермерських господарств, що володіють навичками роботи із сучасним крафтовим обладнанням для виготовлення сирів. Буде створено навчальний центр, а також спеціальні умови якісної підготовки фахівців.

Голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль переконаний, такий проект дасть поштовх для розвитку регіону. Адже, таким чином люди не лише отримають нові робочі місця та збільшать надходження до місцевих бюджетів, а й розвинуть сільське господарство в громадах і в регіоні загалом.

Реалізація проекту триватиме протягом двох років. За цей час місцеві жителі отримають консультації щодо виготовлення сирів та подальшого просування своєї продукції, будуть придбані добрива та травосуміші, підготовлені та засіяні пасовища тощо.

Читайте також: У Дубні сьогодні відкрили сучасний басейн