20 грудня 2021 року – понеділок. Цього дня 1803 року в Новому Орлеані (США) відбуваються урочистості з нагоди придбання у Франції території нинішньої Луїзіани, а 1868 року у Львові заснували українське культурно-освітнє товариство “Просвіта”.

До Нового року залишилось 11 днів.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

20 грудня в світі святкують Міжнародний день солідарності людей. Відзначається свято з 2006 року, а оголошено Генеральною Асамблеєю ООН було 2005 року. Мета цього дня – згуртувати людей всього світу, щоб разом впоратися з різноманітними глобальними проблемами та досягти розвитку.

Солідарністю називають прихильність до певних інтересів, дій та думок, які можуть згуртувати різних людей. Тобто, група людей об’єднується навколо переконань чи поглядів, підтримує один одного та несе відповідальність за інших.

Однією з головних засад Організації Об’єднаних Націй є саме боротьба проти бідності та пригнічення, солідарність щодо тих людей, які страждають від тиску.

Також 20 грудня святкують Ігровий день або День гри. В цей день варто згадати будь-які ігри (настільні, карточні, комп’ютерні, лялькові, відеоігри). 20 грудня можна відволіктися від своїх проблем, розважитися і позбутися стресу. Свято було створено за спонсорської підтримки Games Workshop і святкується щороку з 1975. Компанія Games Workshop займається виготовленням, створенням та поширенням ігор. Наразі випускає навіть такі популярні варіанти, як Warhammer.

Свято найбільш відоме в Великобританії, тому основні його події проходять в Бірмінгемі. Саме в в Англії (Лондон) відбулося і перше святкування. Лише згодом ідея була підтримана США та країнами Європи. Провести свято можна з близькими та друзями за цікавою грою.

Яке сьогодні свято ще в світі:

  • День Бо Аунг Чжо в М'янмі (на честь першого студента-лідера, який загинув в боротьбі за незалежність М'янми в 1938 році);
  • День заснування Макао;
  • День жалоби і поминання в Панамі;
  • День радісної пісні;
  • День напою “Сангрія” в США.

Яке сьогодні, 20 грудня, церковне свято

20 грудня в церковному календарі – день пам’яті святителя Амвросія Медіоланського. Для кожного православного християнина це визначна подія. Святитель народився в місті Тревір (за іншими джерелами Трір) 340 року в досить заможній родині.

Саме він став першим латинським святителем в церкві, хоча і був вихованим родиною християн. Отримав хорошу освіту ритора, був очільником кількох провінцій, мав резиденцію у Мілані. 352 року Амвросій втрачає свого батька. Після цієї сумної події він оселяється в Римі і там вже продовжує своє навчання. Спочатку працює радником, а потім навіть префектом Медіолану (нині Мілан).

Коли помер місцевий єпископ, в місті виникли суперечки між представниками аріанської єресі та християнської віри. Перекази розповідають, що під час цих сварок немовля промовило: “Амвросія в єпископи”. Цей вибір був підтверджений самим імператором Валентиніаном. Після цього Амвросій став єпископом Медіоланським. Його основною метою було припинення єресі і він доклав для цього чимало зусиль. Амвросія любили і поважали за його людяність та чесність. Також він отримав від Господа вміння творити чудеса. Помер в квітні 397 року.

Також 20 грудня – день пам’яті преподобного Павла Слухливого. Також в народі його називають “Павлом Печерським”, адже саме він був подвижником Дальніх печер в Києві. На жаль, про його життя збереглося дуже мало інформації. Він жив, приблизно, в XIII-XIV ст. Монахом став в Печерському монастирі. Там проходив суворі випробування, але жодного разу не поскаржився. Сумлінно виконував усю роботу, яку йому давав настоятель монастиря. Вільний час Павло проводив за молитвами.

Павла Слухливого згадують в плані Ближній печер 1638 року. Там пишуть про “святого отця Павла, монаха чудодійно послушливого”. Також є згадка про нього в плані Дальніх печер Києва на карті 1744 року. Тут вже пишуть про “преподобного отця Павла”. Все своє життя він присвятив Богу. Помер спокійною смертю.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 20 грудня

Сьогодні іменини святкують: Павло, Лев, Антон, Іван, Григорій, Михайло, Ігнатій, Домініка.

Народні прикмети і традиції 20 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на сьогоднішній день:

  • дивилися, який сьогодні день: сонце сховалося за хмарами – чекайте снігопаду;
  • якщо йде 20 грудня мокрий сніг, то літо буде з дощами;
  • якщо сонце в серпанку, то скоро розпочнеться завірюха;
  • якщо йде сухий та легкий сніг, майбутнє літо буде сухим.

Джерело: ТСН

Читайте також: Сьогодні офіційно стартував проєкт єПідтримка в застосунку «Дія»