Фото ілюстративне
14 грудня 2021 року – вівторок. Цього дня 1900 року в Берліні під час засідання Фізичного товариства фізик Макс Планк викладає свою квантову теорію, а 1918 року після взяття Києва військами Директорії зрікається влади гетьман Павло Скоропадський, що стало припиненням існування Української держави.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

14 грудня в Україні вшановують пам’ять учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Чорнобильська катастрофа, яка сталася в 1986 році, вважається однією з наймасштабніших техногенних аварій в усьому світі. Після неї почали ставитися з пересторогою до “мирного атома”, адже він може бути дуже небезпечним. Щороку в Україні саме 14 грудня вшановують пам’ять тих героїв, які першими приїхали на виклик і почали ліквідацію наслідків вибуху на Чорнобильській АЕС. Офіційно пам’ятну дату було встановлено тільки в 2006 році, але ще від 1986 року проводяться різноманітні заходи.

1970 року почалося будівництво Чорнобильської АЕС. Для працівників станції та їх сімей поруч звели місто Прип’ять. А перший енергоблок підключили вже 27 вересня 1977 року. Згодом почали працювати ще 3 енергоблоки.

О першій ночі 26 квітня 1986 року на ЧАЕС почали проводити плановий експеримент, під час якого повинні були відключити систему аварійного охолодження на 4 реакторі і виміряти показники турбогенератора. Внаслідок непрофесійних дій, а також особливості конструкції самого генератора, рівень потужності, який мав становити всього 30%, встановили на 50%. Реактор кілька годин працював без аварійної системи охолодження, а потім оператор просто не зміг втримати його показники на потрібному рівні. Згідно з інструкцією в такому разі роботу мали зупинити, але працівники станції продовжили експеримент. О 1 годині 23 хвилини пролунало два потужних вибухи, внаслідок яких 4 енергоблок був повністю зруйновано.

Через 5 хвилин після аварії на місце прибули бійці воєнізованої пожежної частини, а це – 14 пожежників і лейтенант Володимир Правик. Йому було всього 24 роки, мав дружину і доньку. Пожежники почали боротьбу з полум’ям. Через деякий час їм на допомогу прибула ще одна машина з пожежної частини в Прип’яті. Вогнеборці не мали дозиметрів, але розуміли, що перебувають на місці сильного радіоактивного випромінювання. Вони прибули туди без будь-якого додаткового обладнання чи захисту. Пожежу вдалося загасити через 5 годин після вибуху.

Люди, які першими прибули на місце аварії, отримали дози випромінювання, несумісні з життям. Симптоми почали проявлятися відразу. Їх відправили на лікування до Москви, але вони померли в перші тижні після катастрофи. Це була 31 людина, серед яких і 24-річний лейтенант. Ще 134 людини отримали променеву хворобу.

Інформація про вибух ретельно приховувалася від громадян урядом СРСР. Сотні тисяч пожежників, рятувальників, медиків працювали протягом кількох місяців в районі ЧАЕС. Їхнє завдання було – зачистити територію від радіоактивних уламків. Саме завдяки цим людям над 4 енергоблоком був зведений захисний саркофаг.

Які свята відзначають 14 грудня у світі :

  • Всесвітній день енергозбереження
  • Всесвітній день мавп
  • День різдвяного светра

Яке сьогодні, 14 грудня, церковне свято

14 грудня в церковному календарі – день святого пророка Наума. Жив він в 7-8 столітті в Єзекії, а народився в місті Елкош (Галілея). За народними твердженнями він був покровителем доброчинства, знань і розуму. Наум був одним з 12 старозавітних пророків. Він є автором “Книги пророка Наума”, яку написав, приблизно, в 663-612 років до Різдва Христового. В ній Наум пророкує крах ассирійської Ніневії через те, що цар Сеннахіріма не буде поклонятися Богу. Практично немає жодних подробиць життя пророка Наума. Проте, згідно церковних переказів, він помер на 45 році житті і був похований в рідному місті.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 14 грудня

Сьогодні іменини святкують: Наум, Дмитро, Філарет, Порфирій, Анастасія.

Народні прикмети і традиції 14 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо дме північний вітер – буде похолодання;
  • якщо на небі 14 грудня переливаються зірки, почнеться хуртовина;
  • глухо гавкають собаки – на снігопад;
  • хмари пливуть проти вітру, прийде похолодання.

Що не можна робити:

  • У цей день забороняли залишати книгу відкритою і попереджали: всі знання можуть зникнути.
  • Незаміжнім дівчатам не радять цього дня ходити без шапки — у майбутнього чоловіка в голові гулятиме вітер.
  • Не слід дивитися на своє відображення під час підписання договорів, укладення угод і навіть просто під час словесної обіцянки кому-небудь чогось. Вважається, що в іншому разі всі домовленості будуть знехтувані.
  • Також забороняли дивитися в очі жебракові, коли даєш милостиню цього дня, - інакше скоро і сам проситимеш милостиню.