Фото ілюстративне
12 грудня відзначається День сухопутних військ України, Міжнародний день нейтралітету, Всесвітній день загального медичного забезпечення.

Яке сьогодні, 12 грудня, церковне свято

12 грудня за релігійним календарем – день пам’яті святого мученика Парамона Віфінського. Він, а з ним також 370 інших мучеників постраждали за віру в Христа в 250 році під час правління імператора Декія.

Правитель заточив 370 мучеників у темницю та тортурами примушував відректися від своєї віри та вклонитися язичницьким ідолам. Парамон був місцевим жителем, який побачив муки християн і відкрито став проти жорстокості імператора та визнав віру в Єдиного Істинного Бога. Після цього його разом з іншими християнами піддали смерті.

Яке сьогодні ще свято буде у світі:

  • День Кандзі в Японії (Кандзі – китайські ієрогліфи, які використовують в сучасній японській писемності);
  • День дзвону в дзвіночок в США;
  • День пуансетії або молочаю красивого;
  • День штату Пенсільванія в США;
  • Ескалада в Женеві.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 12 грудня

Сьогодні іменини святкують: Данило, Парамон, Олександр, Сергій, Денис, Микола, Іван.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

Згідно з Указом Президента від 18 жовтня 1997 року "…ураховуючи заслуги Сухопутних військ України як найчисленнішого виду Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави…" щорічно 12 грудня відзначається День Сухопутних військ України.

12 грудня щорічно у світі – Всесвітній день загального медичного забезпечення. Здоров’я – найважливіший аспект людського життя. Тому Міжнародною спільнотою створюються всі умови для того, щоб кожен мав доступ до своєчасної медичної допомоги. Всесвітній день загального медичного забезпечення був створений з метою зробити все можливе, аби в усіх країнах люди мали змогу отримати доступ до потрібних ліків.

Стан медичного забезпечення в світі щороку все більше хвилює Всесвітню організацію здоров’я. Тому цей день святкується на офіційному рівні під егідою ВООЗ з 2018 року.

12 грудня також святкують Міжнародний день нейтралітету. Свято було започатковано Організацією Об’єднаних Націй в 2017 році. Цього дня проводяться найрізноманітніші заходи для кращої обізнаності суспільства щодо цієї теми.

Нейтралітетом називають позицію країни, коли вона відмовляється від участі у воєнних діях. Така позиція допоможе зміцнити мир в усьому світі, а також налагодити дружні взаємовідносини між різними країнами.

12 грудня святкують Міжнародний день “Хеві-метал” (International Day of Heavy Metal). Це досить цікаве свято, яке дуже поважають всі шанувальники цього жанру музики. З’явився він у 60-70-х роках минулого сторіччя. Першими колективами стали Deep Purple, Led Zeppelin та інші. Запроваджене це свято за ініціативою британця Айрона Метью Коллінза, який був завзятим шанувальником хеві-метал. Дату чоловік вибрав так, щоб вона легко запам'ятовувалась.

Народні прикмети і традиції 12 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо зоря червона, то грудень буде ясним;
  • якщо замітає сніг, то така погода буде триматися ще цілий тиждень;
  • якщо 12 грудня багато снігу, наступного року буде гарний врожай;
  • немає снігу – наступні 7 днів чекайте морозів;
  • якщо 12 грудня яскраві зірки – буде мороз, а якщо тьмяні, чекайте потепління.

Що не можна робити в цей день:

  • В одному приміщенні не можна підмітати підлогу різними віниками.
  • Не можна мітлу використовувати як знаряддя покарання. Якщо вдарити нею дитину, то вона перестане рости.
  • Вагітним не можна переступати через віник, інакше будуть важкими пологи.

Читайте також: Жителям Рівненщини нагадують про штрафи за самовільно зрубані ялинки