Порушені права дитини. До такого висновку дійшли представники Верховної ради, які приїхали у Рівне на комісію обговорити питання музичної школи. Нагадаємо, поки в старому приміщенні на 16 Липня триває реконструкція, частина дітей переїхала на Відінську - у приміщення гуртожитку. Як саме порушують права дітей, знає Анастасія Ковальчук.

Музична школа №1 імені Миколи Лисенка. Тепер вона розміщена в різних частинах міста. Половина дітей навчається в старому приміщенні на вулиці 16 липня, інші були змушені переїхати на Відінську через аварійний стан корпусу. Вже майже рік тривають дискусії з цього питання між владою та громадою. Нині понад 500 дітей займається в приміщенні колишнього гуртожитку, яке міська влада орендувала на час ремонту. Та батьки вкрай незадоволені умовами. Про що відомо вже й в столиці.

Юрій Павленко - секретар тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, яка розглядала випадки порушення прав дітей на Рівненщині. Комісія дійшла до висновку, що права порушені якраз через умови в орендованому приміщенні. Батьки нарікали на незручне розміщення, відсутність ремонту, незрозумілих сусідів, а головне на холод. Адже навіть зараз на Відінській діти змушені навчатися при температурі 13 градусів. Про це відомо і директору. Проте щось вдіяти неможливо. Як пояснює, Олександр Приходько, бюджетна установа не може проводити капітальні ремонтні роботи, такі як заміна вікон чи дверей в приватному приміщенні. Це заборонено законом.

Батьки хочуть чим швидше повернутися в приміщення на вулиці 16 липня. Та поки його реконструкцію не завершили. Члени комісії зазначали, що їм стало відомо про затягування робіт.

І справді, ремонт затіяли ще в 2016 році. Розробили проєктно-кошторисну документацію, але тоді на втілення проєкту забракло коштів. Торік попередня міська влада виділила 1,5 млн гривень на те, аби зробити будівлю безпечною, адже другий корпус перебував в аварійному стані. Та на капітальний ремонт потрібні мільйони. Точна сума зараз невідома, адже проєктна документація застаріла. Раніше називали цифру 11 мільйонів. А поки діти змушені займатися на Відінській в тих умовах, які для них забезпечили.

Коли закінчать роботи на вулиці 16 липня, поки невідомо. До слова, приміщення має ще й історичну цінність для міста. Перша згадка про будівлю датована 1905 роком. А останні 80 років тут була розміщена музична школа. Її, до слова, вважають першою на Волині. Тому і батьки, і колектив наполягають на тому, аби будівлю зберегли. А ще побоюються, аби тут не з'явився якийсь інший об'єкт, адже місце доволі привабливе для забудовників. Наступне засідання комісії заплановане на 13 грудня. Тоді, вочевидь, і прийматимуть остаточне рішення і щодо будівництва, і щодо умов, в яких навчаються діти.

Читайте також: Пластуни Рівненщини в незвичний спосіб вітають військових на сході України (ФОТО)