8 грудня у світовій історії відоме тим, що у 1991 році цього дня у Біловезькій Пущі відбувається зустріч лідерів України, Російської Федерації та Білорусі, де була підписана Біловезька угода, яка офіційно засвідчила факт припинення існування СРСР як держави; у 2013 році під час мітингу на Євромайдані народними зусиллями на Бессарабці було демонтовано пам'ятник одному із засновників кривавого більшовицького терору – Леніну.

Яке сьогодні, 8 грудня, церковне свято

8 грудня за релігійним календарем католики святкують Свято Непорочного зачаття. Згідно з католицькою церквою, навіть, народившись з лона звичайних людей, Марія не ввібрала в себе первородного гріха. А це значить, що вона не була здатна чинити гріха з дня свого народження.

Свято Богородиці було офіційно введено в перелік церковних урочистостей Папою римським Сікстом IV в XV столітті. Догмат про чистоту і непорочність Діви Марії був закріплений в 1956 році Папою Пієм IX. Ця подія сталася саме 8 грудня.

У православних вірян 8 грудня день пам’яті священномученика Петра Олександрійського. У період, коли християн переслідували за їхню віру, мученик став на чолі Олександрійського храму і проповідував християнське вчення. До нього ходило багато містян, які разом зі своїми сім’ями приймали хрещення. Саме через це Петра Олександрійського було засуджено до страти.

Несправедливістю імператора були обурені люди, які безмежно поважали і любили архієпископа. Щоб не було кровопролиття, Петро побажав, щоб його смертна кара була проведена таємно. Він вийшов до катів сам і був страчений на тому ж місці, де і апостол Марк.

Також 8 грудня у православній церкві – день пам’яті священномученика Климента Римського. Він був четвертим Папою Римським і проповідував народу християнське вчення. Климент був сподвижником Петра, проте через релігійні погляди, був відправлений на вапнякові копальні. В засланні він знайшов інших християн, які також проповідували слово Боже. Згідно з легендами, Климент своїми руками вирубав у скелі храм.

Імператор, дізнавшись про те, що Климент навіть у засланні намагається нести християнську віру, засудив його до мученицької смерті через утоплення у морі. Існує навіть повір’я, що з цього часу морські хвилі відступають 8 грудня щоразу, щоб віряни могли вшанувати пам’ять священномученика.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 8 грудня

Сьогодні іменини святкують: Олександр, Клементій, Віктор, Петро, Василь, Іларіон, Іван, Кузьма, Климент, Павло, Микола, Семен, Фива, Серафім, Ярослав, Катерина.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

8 грудня святкують День мандрівника у часі. Якщо перекладати назву свята дослівно, то вона звучить як “День, у який можна прикидатися мандрівником у часі”. День з’явився більше 20 років тому, а попросили запровадити його справжні фанати фантастики. Святкування свята теж досить оригінальне – потрібно вдавати з себе людину, яка тільки що прибула з майбутнього або минулого.

Здавна розум людей бентежила думка про можливість мандрівок у часі. Ця тема не один раз з’являлася в творах письменників, а також на екранах телевізорів. Не залишались осторонь і вчені. А коли була відкрита загальна теорія Альберта Ейнштейна, науковці почали працювати над створенням машини, яка могла б перенести людину в інший час.

Ніхто не може точно сказати, чи могли б бути такі мандрівки безпечними. Адже існує вірогідність негативного впливу при зміні будь-якої події в минулому. А ось відсвяткувати свято 8 грудня і прикинутися мандрівником – зовсім безпечно і навіть весело.

Також 8 грудня святкують Всесвітній день клімату. Його запровадили з ініціативи кількох екологічних асоціацій Бельгії та Франції. Заходи носять щорічний характер.

Також у світі 8 грудня святкують:

  • День “Візьми до відома”;
  • День брауні (тістечко) в США;
  • День Бодхи в Японії (день, коли історичний Будда, Сіддхартха Гаутама (Шак'ямуні), пережив просвітлення);
  • Національний день бармена в США.

Народні прикмети і традиції 8 грудня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо на землі вже великі намети снігу – наступного року буде гарний урожай;
  • якщо 8 грудня йде сніг, літо буде дощове;
  • якщо на річці вода піднімається вище льоду – чекайте на потепління;
  • півні 8 грудня рано співають – до відлиги.

Читайте також: На Рівненщині розпочинають встановлювати снігозахисні щити вздовж доріг