З 6 грудня починають діяти нові карантинні правила для відвідування громадських місць.

 Про це йдеться на сторінці Рівненської обласної державної адміністрації.

Які умови роботи громадських закладів на жовтому рівні?

- Відповідно до змін, на жовтому рівні працювати можуть лише ті громадські заклади, де всі співробітники мають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 або чинний негативний тест чи сертифікат про одужання.

- Відвідувати такі заклади дозволяється лише людям, які також отримали принаймні одну дозу вакцини. Окрім документа про вакцинацію, для відвідування закладу підійде і чинний негативний тест або сертифікат про одужання.

Раніше заклади мали можливість обирати формат роботи: не перевіряти COVID-документи, але дотримуватись обмежень жовтого рівня або перевіряти документи, але працювати без дотримання відповідних норм.

З 6 грудня така опціональність не передбачена: всі заклади мають перевіряти наявність COVID-документів як у співробітників, так і у відвідувачів.

Чи відрізняються умови роботи та відвідування громадських закладів на жовтому та червоному рівнях?

- Так, відрізняються. Основна відмінність полягає у використанні документів про отримання щеплення. Якщо на жовтому рівні епіднебезпеки можна використовувати документ про отримання однієї дози вакцини (жовтий COVID-сертифікат чи довідку 063-О), на червоному – лише документ про отримання повного курсу вакцинації (зелений COVID-сертифікат, міжнародне свідоцтво про вакцинацію).

- Негативний тест чи сертифікат про одужання дозволяється використовувати на обох рівнях епіднебезпеки.

- Важливо, що з 6 грудня термін дії жовтого COVID-сертифіката буде зменшений до 30 днів. Раніше він становив 120 днів. Це означає, що на 31-й день сертифікат про отримання першої дози вакцини проти COVID-19 не буде валідним.

МОЗ закликає кожного не зволікати з отриманням другого щеплення. Мінімальні інтервали кожної із представлених в Україні вакцин дозволяють зробити другу дозу впродовж 30 днів та отримати зелений COVID-сертифікат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Рівненщині відпрацювали дії щодо захисту державного кордону