Городище до Рівного? Мешканці села звертаються до міського голови з проханням доєднатися до Рівненської громади, як свого часу це зробили квасилівчани. Про це повідомив сам Олександр Третяк. Проте, реформа децентралізації вже завершилася і від'єднати Городище, вочевидь, буде складно. Чи дозволяє такі реформи закон та чи справді мешканці Городища хочуть до Рівного - дізнавалися наші журналісти.

Люди прямо благають - заберіть нас до міста. Про це в радіоефірі заявив Олександр Третяк. За його словами, жителі Городища просять приєднати село до "великої Рівненської територіальної громади".

Олександр Третяк пообіцяв вести процес перемовин з цього приводу. Щоправда, цей етап децентралізації завершився понад рік тому. Утворилися ОТГ, минули місцеві вибори. То чи не пізно знову кроїти карту, бо люди "благають"? Нині Городище входить до Білокриницької громади. Ось що з цього приводу каже голова.

Каже, громада утворила однією із останніх. До цього йшли обдумано, враховуючи думку місцевих. Хоча, пригадує пані Тетяна, були люди, які не підтримували об'єднання. За опитуванням населення все ж дійшли до того, що Городище має увійти до Білокриницької громади.

Як розповідає працівниця сільської ради і жителька Городища, тут проживає багато людей, які не так давно переїхали з Рівного. Адже населений пункт межує з містом.

Пані Інна запевняє, жителі Городища забезпечені всіма адміністративними послугами. Додає, єдина перевага приєднання до Рівного - можливість віддавати дітей в міські садочки. Адже в селі дошкільного закладу поки немає. Проте, над його проектом вже працюють. Ми поспілкувалися і з місцевими. У них думки з цього приводу різняться.

Люди, які хочуть приєднання села до Рівного аргументують це тим, що значна частина місцевих там працює та отримує медичні послуги тощо. Сподіваються і на ремонт дороги за кошти міської громади, в разі приєднання.

Петро Мамчур прожив у Городищі все життя. Двічі був головою сільської ради. Теперішню владу не підтримує. Теж хоче, аби село приєднали до Рівненської громади.

Окремо Городище приєднати до Рівного неможливо. Але законодавство передбачає можливість об'єднання громад. В цьому випадку Білокриницької та Рівненської. Лише таким шляхом Городище може увійти до так званої великої Рівненської громади. Але з ним ще десять сіл.

Раніше йшлося про перспективу об'єднання всього Рівненського району в одну громаду. Однак, законодавство чітко визначає принцип добровільності. Громади до такого об'єднання були не готові. Можливо, колись Рівненська громада розширятиме свої межі і тоді, найближчі громади увійдуть в її склад. Проте, на все свій час.

Читайте також: На Рівненщині продовжують під’єднувати віддалені села до якісного інтернету