Щороку 2 грудня відзначають Міжнародний день боротьби за скасування рабства, Міжнародний день модельної залізниці. Цього дня віряни вшановують пам'ять пророка Авдія.

Яке 2 грудня церковне свято

2 грудня за релігійним календарем – день пам’яті святого пророка Авдія. Він є одним з 12 малих пророків. Наші предки вважали його покровителем домашнього вогнища.

Авдій жив в період розпаду Єврейського царства (VI ст. до Різдва Христового) в невеликому селі Вифарам на Єфремовій горі. З дитинства він відрізнявся благочестивістю та вірою в Бога. Навіть коли більша частина ізраїльтян відвернулася від Господа, Авдій стояв на своєму і переховував в себе вдома близько 100 інших християн.

Авдій служив управителем дому у лукавого царя Ахава, який відіслав три військових загони для пошуків пророка Іллі. Один з них очолював Авдій. Дорогою два інших загони були уражені небесним вогнем. Уражений силою Господа Авдій покинув царську службу і став учнем пророка Іллі. Невдовзі у нього самого з’явилася здатність до пророцтва.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 2 грудня

Сьогодні іменини святкують: Веніамін, Адріан, Олександр, Валентин, Герасим, Григорій, Денис, Дмитро, Іван, Ігнатій, Іларіон, Костянтин, Михайло, Петро, Порфирій, Сергій, Федір, Аза.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

2 грудня святкують Міжнародний день модельної залізниці. В кінці XIX століття Ойген та Карл Меркліни, які були власниками німецької компанії з виробництва іграшок, представили на Лейпцизькому ярмарку першу модельну залізницю. Це був локомотив із вагонами, який міг їздити і розвертатися на колії в формі вісімки за допомогою вбудованого годинникового механізму.

Також 2 грудня святкують Всесвітній день комп’ютерної грамотності. Вперше подію провели ще 2001 року в Індії. Там одна з IT-компаній вирішила привітати своїх співробітників з 20-ю річницею існування і провести дослідження рівня цифрової обізнаності. Зовсім скоро це свято стало популярним і в інших країнах світу.

2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Його оголосила Генеральна асамблея ООН. Дату обрали не випадково. Саме 2 грудня 1949 року була підписана Конвенція про боротьбу з торгівлею людьми та експлуатацією проституції третіми особами.

Народні прикмети і традиції 2 грудня

  • дивилися, який сьогодні день: йде сніг і сильний вітер – зима буде тривала, а весна холодна;
  • якщо небо ясне, то можна чекати морозів, а якщо тьмяне – скоро буде відлига;
  • різко 2 грудня змінився вітер – найближчі дні зіпсується погода.

Що не можна робити:

  • Не можна без потреби виходити на вулицю, оскільки можуть вчепитися злі духи.
  • Не можна бажати комусь зла та зациклюватись на негативі;
  • Не можна виходити з дому, не подивившись у дзеркало.

Читайте також: На Рівненщину зима прийшла за календарем (ВІДЕО)