Джерело: Рівненська облдержадміністрація
Заслужений майстер народної творчості Ніна Рабчевська отримала Премію за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини. Нагороду майстриня отримала в Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Уродженка села Крупове, що на Дубровиччині, пані Ніна, стала володаркою премії за збереження традиції серпанкового ткацтва. Уміння ткати вона перейняла від своєї матері. Жінка розповідає, що ця частина етнічної культури поліщуків розвивається століттями і передається з покоління в покоління.

Також в Дубровицькому історико-етнографічному музеї у селі Крупове Дубровицького району створено відділ Серпанкового розмаїття. До серпанкового ткацтва залучають учнів загальноосвітніх шкіл та молодь Дубровиччини, проводячи тематичні уроки.

Щорічно традиційні серпанкові тканини та майстер-класи по їх виготовленню демонструються майстрами села Крупове під час народних фестивалів та свят.

Начальниця управління культури та туризму Любов Романюк каже, що це вже третя така нагорода для Рівненщини. Раніше її отримали поліська співачка Домініка Чекун, а також Віктор Ковальчук, який відомий своїми експедиціями на Полісся.

«Премія за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини присуджується фольклористам, етнографам, дослідникам, науковцям, збирачам-ентузіастам, фольклорним колективам, вокалістам, інструменталістам, танцюристам, майстрам-викладачам та керівникам дитячих творчих шкіл народних художніх промислів, які своєю діяльністю сприяють виявленню, фіксації, збереженню та популяризації етнокультурної спадщини та регіональних особливостей українського народу», - пояснює Любов Романюк.

Читайте також: До кінця року віддалені села Рівненщини отримають якісний інтернет