27 листопада 2021 року – субота. Цього дня 1806 року Наполеон I оголошує початок Континентальної блокади Великої Британії, коли європейським країнам заборонялось вести торгівлю з цією країною, а в 1918 році в Києві відбулося перше установче Спільне засідання Української Академії Наук.

До Нового року залишається 34 дні.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

Четверта субота листопада в Україні – День пам’яті жертв голодоморів. Цього року він припадає на 27 листопада. Ця пам’ятна дата нагадує всім українцям жахливі події, що пов'язані з геноцидом українського народу, які мали місце в 1921-1923 роки, 1932-1933 роки та 1946-1947 роки. Наймасовішим і найжахливішим Голодомором вважається період 1932-1933 роки, коли від штучно створеного та планомірного голоду померло близько 7 мільйонів людей. Цього дня загиблі вшановуються хвилиною мовчання, а у всій Україні проходить акція “Запали свічку пам’яті”.

27 листопада в Україні святкують День заснування Національної Академії Наук (НАНУ). Її засновником вважають гетьмана Скоропадського, а сама подія сталася 1918 року під час установчих Спільних зборів. Першим президентом обрали геохіміка і вченого-геолога Вернадського.

У світі 27 листопада святкують Міжнародний день системного інженера. Ця людина займається встановленням внутрішньої мережі комп’ютерного обладнання, а також допомагає співробітникам компанії правильно користуватися програмним забезпеченням. Тому працюють на такій роботі лише люди з математичним складом розуму й розвиненими комунікаційними даними.

Щорічно після проведення розпродажу “Чорна п’ятниця” в світі святкують День без покупок. Цього року він припадає на 27 листопада. Вперше його відсвяткували 1992 року в Канаді, а засновником вважається спеціаліст із реклами, Тед Дейві. Весь світ приєднався до події через 5 років після її створення. На відміну від Чорної п’ятниці, цей день є справжнім протестом проти рекламного нав’язування до надмірного споживання різноманітних товарів.

Яке сьогодні, 27 листопада, церковне свято

27 листопада за релігійним календарем – День пам’яті святого апостола Пилипа. Його вважають наймолодшим учнем Христа. Він займався вивченням Святого Письма та проповідуванням Євангелії у Скіфії і Фригії. Люди шанували святого апостола ще за його життя, адже він вмів творити справжні чудеса. Наприклад, відомий випадок, коли Пилип воскресив з мертвих немовля.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 27 листопада

Які сьогодні іменини: Олексій, Пилип, Аристарх, Михайло, Микола, Григорій, Сергій, Порифій, Олександр, Гаврило, Констянтин, Василь, Дмитро, Георгій, Віктор, Федір, Петро, Анна.

Талісманом людей, народжених 27 листопада, є рубін. Назва дорогоцінного каменю походить від латинської мови і означає “червоний”. Вважається, що рубіни наділені вогненною природою, а також вміють розбудити у своєму власникові тягу до великого.

Народні прикмети і традиції 27 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо ясний, то наступний рік буде неврожайним;
  • 27 листопада йде сильний сніг – до тривалих дощів;
  • якщо на деревах голосно каркають ворони, чекайте відлигу;
  • 27 листопада дерева покрилися інеєм, буде врожай наступного року.
  • В народі цей день часто називали “Пилипівка”. Саме 27 листопада починається Різдвяний піст. Цього дня люди обов’язково йшли до церкви, а після – роздавали милостиню біднякам. Незаміжній дівчині потрібно було 27 листопада помолитися, щоб вийти заміж вже наступного року.

Джерело: ТСН

Читайте також: Рівнян запрошують пробігти "Марафон у Нью-Йорку, який ніхто не хоче бігти"