Останнім часом і центральні, і місцеві органи влади все більше і більше уваги приділяють питанням енергоефективності і термомодернізації житлового фонду. Схвалено ряд Законів України, які регламентують практично всі аспекти в цьому важливому напрямі; розроблено необхідні підзаконні акти. З’явилась державна підтримка проектів термомодернізації – це і кредити, і ґрантові кошти. В багатьох регіонах реалізуються програми співфінансування заходів для підвищення ефективності енергоспоживання.

На сьогоднішній день в Рівненській міській територіальній громаді існують програми, що спрямовані на підтримку енергоефективності в житловому фонді, зокрема.

Це Програма «Енергодім Рівне» та «Муніципальна програма сталого розвитку міста Рівного».

Програма «Енергодім Рівне» на 2021–2023 роки (далі – Програма), затверджена Рішенням рівненської міської ради від 10 червня 2021 року № 651.

В рамках цієї Програми здійснюється фінансова підтримка ОСББ, які є учасниками державної Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», яку реалізує ДУ «Фонд енергоефективності».

Наразі 18 ОСББ Рівненської міської територіальної громади беруть участь в державній Програмі «Енергодім» та є потенційними учасниками міської Програми «Енергодім Рівне», яка передбачає здійснення часткового відшкодування понесених витрат після реалізації заходів з енергоефективності, а при залучені кредитних коштів на реалізацію відповідних заходів здійснюється часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами протягом одного року.

8 ОСББ розпочали реалізацію проєктів (виконання заходів з енергоефективності) в рамках державної програми «Енергодім», з яких 3 ОСББ погоджені для участі в міській програмі «Енергодім Рівне» та ще 5 ОСББ перебувають в стадії погодження.

Муніципальна програма сталого розвитку міста Рівного на 2018 – 2022 роки (далі – МПСР, Програма), затверджена рішенням сесії Рівненської міської ради від 15.12.2017 року №3711 (із змінами та доповненнями).

Відповідно до умов впровадження заходів Програми співфінансуються проєкти капітального ремонту від об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) та громадських організацій.

Так в поточному році, в рамках МПСР реалізовують свої проєкти 59 ОСББ, з яких:

  • 15 ОСББ –енергоефективні проєкти;
  • 18 ОСББ – проєкти з капітального ремонту інженерних мереж (систем водопостачання, водовідведення та опалення), електромереж, покрівлі, тощо;
  • 1 ОСББ – системи протипожежного захисту;
  • 1 ОСББ – проєкт щодо ремонту будинку;
  • 24 ОСББ – проєкти щодо капітального ремонту, модернізації та заміни ліфтів.

За інформацією Рівненської міської ради.

Читайте також: У Рівному знизять суму в платіжках до 50 відсотків завдяки заходам з енергоефективності