Джерело: Рівненська облдержадміністрація
Мами з візками, люди похилого віку та з інвалідністю зможуть без перешкод потрапити у Рівненську обласну універсальну наукову бібліотеку. Для цього у закладі створюють безбар’єрний простір.

Нещодавно будівлю реконструювали. За це директорка бібліотеки Валентина Ярощук завдячує обласному керівництву, адже доки тривали роботи змінилися будівельні норми. Тож необхідна була корекція проектно-кошторисної документації та збільшення вартості послуг.

«Роботи розпочалися ще в 2016 році. А державні будівельні норми змінили у 2019 році, тож проєкти, за якими реалізовувалось будівництво, були застарілі. У 2019 році обласну бібліотеку включили в президентську програму «Велике будівництво». Спільно, у співпраці різних гілок влади, об’єкт завершили», - розповідає заступник директора департаменту з питань будівництва та архітектури ОДА Василь Мельник.

Значний акцент в реконструкції зроблений і на інклюзивності. Зокрема, облаштовані спеціальний ліфт, пандуси для маломобільних груп населення, елементи безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю.

«Наразі ми працюємо над подальшим створенням безбар’єрного простору. У планах - обладнати бібліотеку засобами візуально-тактильної навігації. Це і таблички зі шрифтом Брайля, і схеми кольору та руху. Загалом хочемо зробити бібліотеку взірцевим закладом безбар’єрності. Хочемо максимально залучити інші категорії людей, які раніше не приходили через недоступність закладу, – мами з візками, люди на візках, або з вадами зору», - поділилася планами Валентина Ярощук.

Нагадаємо, на Рівненщині триває моніторинг об’єктів соціального призначення щодо безбар’єрності. Зокрема, перевіряють заклади на предмет доступності для всіх категорій населення. Національна стратегія безбар’єрності впроваджується з ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Читайте також: Жителям Рівного продовжують допомагати отримувати СOVID-сертифікати