Джерело: СБУ
СБУ викрила нові мережі із виготовлення та продажу фейкових COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів. Їхню діяльність на Рівненщині, а також у Києві та Львівщині, зупинили у ході спецоперацій Служби безпеки. Загалом зловмисники «обслужили» понад 10 тисяч осіб.

COVID-махінації у Рівному, за матеріалами слідства, організували двоє жителів Дубна, які не мали жодного відношення до медицини. Зловмисники виготовляли підроблені документи з використанням справжніх реквізитів ліцензованих лікарів та медичних закладів України. Про це інформують на сайті Служби безпеки України.

«Клієнтів» шукали через спеціально створені групи в одній із популярних соціальних мереж, а готові «медичні документи» надсилали замовникам через поштові сервіси у всі регіони України.

Вартість підробки коливалася від 3 до 4 тисяч гривень, залежно від терміновості її виготовлення. Після звірки даних «замовники» переказували обумовлену суму на банківські картки зловмисників.

У ході санкціонованих обшуків виявили та вилучили:

  • мобільні телефони, комп’ютери та флеш-накопичувачі з листуванням із потенційними «клієнтами» та їхніми персональними даними;
  • електронні файли бланків міжнародних сертифікатів про вакцинацію;
  • дублікати штампів та печаток медичних установ;
  • банківські картки, через які здійснювалися розрахунки.

Читайте також: У Рівному двоє чоловіків викрали авто, щоб доїхати додому