На шляху до біопалива. У Рівному триває будівництво найбільшої в західній Україні теплової генерації. На вулиці Макарова поблизу існуючої газової котельні зводять два твердопаливних котли. Будуть працювати вони на щепі. Що це дасть місту - далі у сюжеті.

На вулиці Макарова поблизу котельні у Рівному тривають будівельні роботи. Тут зводять теплову генерацію. Залили фундамент. Встановили два твердопаливні котли. Для їх роботи не потрібен газ, працюють на біопаливі.

На годину роботи, в середньому, потрібно буде 2-3 тони щепи, але усе залежатиме від температури повітря. Подібні твердопаливні котли вже встановлені у багатьох містах нашої держави.

"У Рівному два котла по 10 мегават кожна у майбутньому зможуть забезпечити теплом весь мікрорайон Ювілейний. Встановлення такої генерації зумовлена постійним зростанням ціни на газ. Цьогоріч вдалось стримати зростання тарифу для населення, однак так буде не завжди", - кажуть у Рівнетеплоенерго.

Екопалива має вистачити. Підприємство вже підписало меморандум із Дядьковицькою територіальною громадою.

І надалі, запевняють, шукатимуть вільні земельні ділянки, аби згодом перейти на повний цикл забезпечення. Вартість будівництва теплової генерації декілька мільйонів гривень. Однак, газового обладнання не позбавлятимуться, а надалі триматимуть у належному технічному стані

Запустити котельні в роботу планують у грудні цьогоріч. За декілька років на підприємстві хочуть побудувати ще щонайменше дві такі твердопаливні генерації на вулиці Будівельників та Князя Володимира. Попри усі перелічені переваги та економію коштів, у міській раді переймаються питанням забрудненням повітря - ймовірними шкідливими викидами від опалення відходами деревини.

Між тим додає, у Німеччині та Польщі, які свого часу теж використовували твердопаливні котельні, міста були загазовані. Тож вони пішли іншим шляхом.

Перевіряти чи забруднюватиме повітря твердопаливна генерація у Рівному будуть вже після її запуску. Якщо викиди виявляться значними, кажуть у управлінні економіки міста, екоінспекція зможе застосовувати штрафні санкції.

Читайте також: У Рівному відкрили ще один пункт щеплення проти коронавірусу (ВІДЕО)