10 листопада дружина рівнянина Святослава придбала на сайті оголошень ОЛХ пральний порошок. Втім, прийшовши додому розчарувалася його складом.

Порошок був із явними ознаками підробки: він не прав речі, а на руках лишалися залишки солі - зазначив Святослав. 

Як розповів чоловік нашим журналістам, його жінка побачила на одному із сайтів оголошення про продаж пральних порошків, потому написала повідомлення людині, яка розмістила це оголошення і її відразу ж додали у групу в додатку Вайбер "Чистий дім", де окрім пральних порошків можна було придбати миючі засоби та відбілювачі. Учасників там було багато, тож жодної подозри у жінки ця група не викликала. З якої до слова, після інциденту її видалили. 

Сьогодні, 12 листопада чоловік із цим пральним порошком звернувся у Держпродспоживслужбу.

До Головного управління надійшла скарга громадянки, яка придбала з допомогою пошуку на сайті ОЛХ у фізичної особи пральний порошок відомого бренду, фасований у пластикове відро 5045 г. вартістю 620 грн. При використанні порошку виявилось, що одяг не виправся, запах свіжовипраної білизни був відсутній, а сам порошок схожий на кухонну сіль. Маркування товару виявилось не чітке, розмите, що свідчить про підозру фальсифікату продукту.

Шановні споживачі! Наполегливо радимо купувати мийні засоби, засоби гігієни, пральні порошки та інші товари лише в зареєстрованих суб’єктів господарювання – магазинах, торгівельних закладах, у фізичних осіб-підприємців - зазначили у Держпродспоживслужбі. 

Громадянам, які купили такий самий підозрілий за якістю та походженням продукт, радимо звернутись із заявою до органів поліції.

В поліцію чоловік також звернувся. Там таку заяву зареєстрували. І за цим фактом здійснюють перевірку.  

До слова, відносини між фізичними особами стосовно придбання товарів не регулюються ЗУ «Про захист прав споживачів». Цей Закон регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів. Відповідно до визначень ст. 1 цього Закону виробник та продавець – це суб’єкти господарювання.

Миючий засіб маркується шляхом нанесення на зовнішню поверхню паковання чи етикетку напису чіткими літерами, що не змиваються протягом строку придатності такого засобу, із зазначенням:
- найменування та інформації про призначення цього засобу;
- торговельної марки (за наявності) або торговельного знака, найменування, місцезнаходження та номера телефону виробника миючого засобу або його уповноваженого представника;
- інформації про склад миючого засобу;
- адреси, зокрема електронної пошти (за наявності), та номера телефону, за якими можна одержати технічний опис інгредієнтів;
-інструкції із застосування, заходів безпеки та спеціальних застережень згідно із законодавством, а в разі їх відсутності - вимог, наведених у ДСТУ ГОСТ 31340:2009 “Попереджувальне маркування хімічної продукції; 
- маси нетто чи об’єму;
- дати виготовлення;
- строку придатності;
- умов зберігання (в разі потреби).

У випадку якщо миючий засіб постачається нерозфасованим, інформація, зазначена в абзацах другому, третьому і п’ятому цього пункту, повинна міститися в супровідній документації.

Читайте також: У селищі на Рівненщині школярі вчаться заробляти на смітті