У Костополі перепоховали останки 25 людей, які стали жертвами НКВД. Урочиста церемонія відбулася сьогодні, 10 листопада.

Про це повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Понад 70 років мешканці Костополя не знали про масове захоронення жертв радянських карально-репресивних органів на території місцевої військової частини.

Підтвердити чутки та перекази старожилів вдалось завдяки зверненню до Українського інституту національної пам’яті рівнянина Юрія Гака, який повідомив, що на початку 1990-х років, під час земляних робіт на подвір’ї колишньої частини НКВД, виявили людські останки.

Яму зі страшною знахідкою закопали. Дослідження розпочали у 2020 році з ініціативи та коштом Українського інституту національної пам’яті.

Фахівець Меморіально-пошукового центру «Доля» Володимир Харчук, який здійснював дослідження ділянки пояснює, що в тюрмі проводили допити з катуваннями.

«Загалом вдалось ексгумувати останки 25 осіб, які були страчені НКВД у 1944-1947 роках. Серед них – вояки УПА і звичайні цивільні – зокрема жінки та діти. Вбивали ударами кольби або пострілом в голову. На жаль, встановити імен жертв радянських карателів не вдалося», – розповідає директор Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

Антропологиня Ольга Мінейко пояснює, що на обстеженій ділянці виявили останки 12 чоловіків, 10 жінок і трьох неповнолітніх дітей віком приблизно 10, 12 та 17 років. Можливо, вони були членами сімей повстанців. Дослідження показали, що особливо жорстокого поводження в тюрмі зазнали жінки. Усіх розстріляних кинули в яму долілиць і закопали.

Церемонія перепоховання відбулась за участі почесної варти Збройних Сил України, представників Українського інституту національної пам’яті, депутатського корпусу Костопільської міської ради, ветеранів російсько-української війни і громадськості.

«Історики знають багато про радянську окупацію із документів. Однак сьогоднішня подія розповідає нам про окупацію не в цифрах чи абстрактних виразах, а в людських долях. Одна справа, коли ти знаєш, що російські більшовики окупували УНР, а через 20 років – і Західну Україну. Натомість, коли стоїш над розстрільною ямою, в якій не лише українські повстанці, але й жінки та діти – зникають будь-які сумніви: Радянський Союз, як і Третій Рейх – це окупаційний режим, який і поводився відповідно на українських землях», – розповідає начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд.

Поховали віднайдених жертв НКВД у 25 окремих трунах на Костопільському міському кладовищі, поряд із захисниками, які загинули на сучасній російсько-українській війні.

Чин погребіння був відправлений духовенством Православної Церкви України. В останню путь проводжали незнаних земляків із військовою сальвою, під виконання Державного Гімну України.

Читайте також: Біля польського кордону в Білорусі зібрався натовп мігрантів із Близького Сходу (ВІДЕО)