9 листопада 2021 року – вівторок. В цей день Україна вступила до Ради Європи, а в США вийшов перший примірник одного з найпопулярніших музичних журналів “Rolling Stone”.

До Нового року залишається 52 дні.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

В Україні відзначають День української писемності та мови, який був започаткований Указом Президента в 1997 році. Дата припадає на важливе православне свято – день вшанування пам’яті Нестора Літописця. Саме він був послідовником творців писемності слов’ян Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що писемна українська мова починається з його праці. Нестор Літописець є автором неоціненного скарба нашої культури – “Повісті минулих літ”.

Також українці святкують Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Раніше цей день відзначали 23 березня (за Указом Президента від 2000 року), але в 2013 році святкування було перенесено на 9 листопада. В цю важливу дату відзначається вагомий внесок працівників творчих професій у відродження нашої культури, мови, проведення культурно-просвітницької діяльності. Завдяки справжнім майстрам вдалося зберегти українську самобутність, попри постійний натиск з боку агресорів.

У світі відзначається Міжнародний день проти фашизму і антисемітизму (International Day Against Fascism and Antisemitism). Його заснували як день пам’яті, коли Третій рейх провів першу наймасштабнішу акцію фізичного насильства у відношенні до євреїв. Запроваджений за ініціативою Міжнародної мережі проти расизму UNITED, в яку входить понад 500 організацій з 49 країн світу.

Саме 9 листопада 1938 року в нацистській Німеччині почалися масові погроми, направлені проти євреїв. Будинки, магазини, цілі села і міста були розгромлені штурмовими загонами. Вулиці вкрилися осколками скла з розбитих вікон, за що ця ніч отримала назву “Кришталева” (“Kristallnacht”). Було вбито більше 90 євреїв, а біля 30 тисяч чоловіків вивезли в концентраційні табори. Там їх катували на протязі кількох місяців. Більше тисячі полонених померли.

В світі відзначається Міжнародний День рекордів Гіннеса. Ця книга була створена британським інженером і власником пивоварні Х’ю Бівером. На початку листопада 1951 року він зі своїми друзями відправився на полювання, після чого вся компанія пішла в бар. Там між ними зав’язалася суперечка: яка птаха найшвидша. Чоловіки перечитали кілька довідників, проте відповіді не знайшли. І тоді у Бівера з’явилася думка, що потрібно створити таку книгу, де б записувалися всі рекорди. Назву книзі Х’ю дав на честь улюбленої пивоварні.

В США відзначається Національний день грецького йогурту та Національний день скрепла (каша зі свинячих обрізків з пшеничним, кукурудзяним або гречаним борошном в поєднанні з різними спеціями. З неї готується досить твердий хлібець, шматочки якого потім обсмажуються на сковороді). В Великобританії – День британського пудингу, в Болівії – День черепів, а в Німеччині – Доленосний день.

Яке сьогодні церковне свято

9 листопада православні християни відзначають день пам’яті преподобного Нестора Літописця. Народився Нестор Літописець близько 1056 року, помер близько 1114 року. Чернець Києво-Печерського монастиря, святий, літописець, письменник. Для українців ця людина назавжди залишиться значущою фігурою. Адже саме він створив “Повість минулих літ”.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 9 листопада

Які іменини: Нестор, Марк, Андрій, Агрипін, Олександр, Капітоліна, Еротіїда, Єлизавета.

Народні прикмети і традиції

В цей день з давніх-давен існували певні прикмети:

  • дивлячись, який сьогодні день, наші предки вміли вгадувати погоду: якщо стелиться туман – буде відлига, а якщо на сиру землю падає сніг – весною рано зацвітут проліски;
  • іній на деревах означав, що скоро вдарить мороз;
  • вітер кілька днів дме в одну сторону – чекайте на опади;
  • гусак довго плаває на воді, значить холодів ще не буде.

У наших пращурів цього дня було прийнято давати обіцянки. Також намагалися завершити всі справи. Вважалося, якщо закінчити обіцяну роботу, ваше бажання обов’язково здійсниться. Проте, якщо обіцянку не виконати, можна накликати біди.

В ніч з 9 на 10 листопада жінки ткали “буденну пелену”. При цьому потрібно було мовчати. Існувало народне повір’я – якщо в домі хвора людина, намагалися взяти важку роботу і мовчки її виконувати. Це допомагало хворому одужати.

Джерело: ТСН.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності: як рівнянам взяти участь?