У Рівному переглянули тариф на опалення. Нагадаємо, минулого тижня виконком затвердив тариф на понад 40% вищий від попереднього. Це обурило громадськість, адже платити за тепло такі суми готовий не кожен. Тож на сесії міської ради вирішили скасувати це рішення. Більше у сюжеті Анастасії Ковальчук.

Четвертий день опалювального сезону, а у Рівному досі не можуть остаточно визначитися із тарифами на тепло. На порядку денному - чи не найгостріше питання - тарифи. Міські обранці голосували за скасування рішення виконавчого комітету. Минулого тижня, виконком затвердив тариф на тепло для населення. А саме 2725 гривень за гігакалорію. Вартість опалення таким чином буде на понад 40% вища, ніж попереднього сезону. Така сума для багатьох рівнян непідйомна. Тож на сесії вирішили нібито знизити тариф. Та чи справді це так?

І, справді, йдеться про підвищення тарифу в порівнянні з минулим роком. Адже торік рівняни платили 1913 гривень за гігакалорію. Щоправда, прийняття будь-якого рішення депутатами міської ради не гарантує, що рівняни платитимуть саме за цим тарифом.

Тарифи довго обговорювали, депутати йшли двічі на перерву, а ще вносили правки. У результаті, дехто не міг зрозуміти за що ж голосують.

Врешті, тариф не вищий 2375 гривень за гігакалорію тепла рекомендували виконавчому комітету. За словами міського голови, сьогодні Уряд створив умови, через який виник колапс в енергетичній системі. Міська влада повинна шукати шляхи компенсації для населення. В пріоритеті, на думку Олександра Третяка, перехід на альтернативні засоби опалення. До прикладу, як на вулиці Макарова. Там цього року, вперше в Рівному запустять котельню на біопаливі. Наступного року хочуть збільшити кількість котелень на альтернативному паливі. А що ж робити цього сезону?

Олександр Третяк каже, потрібно мотивувати людей вкладати разом із містом кошти на енергоефективні заходи. Проте, звідки візьмуть гроші на компенсацію різниці в тарифі так і невідомо. Міському голові доручили звернутися до Кабміну з проханням передбачити механізми компенсації. Але перш ніж компенсувати щось, потрібно знати остаточний тариф. Вже завтра, 22 жовтня, рішення повинен прийняти виконавчий комітет. Засідання буде позачерговим. На порядку денному одне питання - "Про встановлення тарифів для ТОВ «Рівнетеплоенерго» та відшкодування з міського бюджету частини вартості тарифів для населення".

Читайте також: У Рівному перед сесією міської ради мітингують обмануті вкладники (ФОТО)